17 důvodů, proč si (ne)pořizovat thajského ridgebacka

Původní, málopočetné a velmi exotické plemeno thajského ridgebacka si rozhodně zapamatujete. Na zádech má totiž typický pruh srsti rostoucí v protisměru (anglicky “ridge”, z čehož pak jméno plemene vychází). Tuhle kuriozitku sdílí spolu s rhodéským ridgebackem. Čím dalším je thajský ridgeback ještě jedinečný? Odkud se vlastně vzal a co ke spokojenému životu potřebuje? A pro koho je právě toto plemeno vhodným společníkem? 

DEVĚT důvodů, proč si POŘIZOVAT thajského ridgebacka

  • Thajský ridgeback bude ostražitým hlídačem vaší domácnosti.
  • A když zrovna nehlídá, je nejšťastnější v pohybu, na procházkách, při běhu a u kola, zkrátka v akci.
  • Jeho síla, mrštnost a vytrvalost mu dávají velmi výjimečné schopnosti – je to výborný skokan a dokáže přešplhat nejednu překážku.
  • K cizím bude thajský ridgeback přistupovat jako nekompromisní hlídač. Pro svou rodinu však udělá cokoliv a oddaně, věrně, často až závisle, k ní přilne.
  • I proto počítejte s tím, že se opravdu velmi rád mazlí a tulí.
  • Péče o srst je velmi nenáročná a výrazný pruh na hřbetě dodává plemeni originální charakter. 
  • V thajském ridgebackovi objevíte původní a nepřešlechtěnou psí povahu, patří mezi tzv. primitivní plemena.
  • To se koneckonců projevuje i na kondici tohoto plemene, které je všeobecně zdravé a výrazněji netrpí na žádné nemoci či genetické vady.
  • Thajec má široké spektrum zvuků a vrčení, v jeho společnosti si rozšíříte psí slovník o řadu nových výrazů.

OSM důvodů, proč si NEPOŘIZOVAT thajského ridgebacka

  • Získat si thajského ridgebacka na svou stranu není jednoduché, je to velmi sebevědomý a hrdý pes
  • Umět skákat a šplhat je sice fascinující schopnost, ale o to větší úkol na vás čeká při zabezpečování pozemku a pravděpodobném zvyšování plotů. 
  • A pokud ho nezvýšíte, nejspíš se setkáte také se silně vyvinutým loveckým instinktem tohoto plemene. Pozor dejte i na procházkách!
  • Thajský ridgeback patří mezi ostřejší psy a rozhodně by neměl přijít do rukou úplného začátečníka. 
  • I zkušený chovatel musí počítat s tím, že thajec bude přemýšlet samostatně, může být tvrdohlavý a dril na něj platit nebude.
  • Pokud zanedbáte socializaci a budete ho izolovat někde v kotci na zahradě, velice rychle se z něj stane nevyrovnaný, bázlivý, a z toho důvodu často až agresivní pes. U jiných plemen je socializace velmi důležitá, tady je naprosto stěžejní!
  • Thajec je velmi aktivní plemeno, ale po námaze potřebuje klid a prostor pro odpočinek. V takovou chvíli bude velmi nerad rušený, což je potřeba vysvětlit hlavně dětem.
  • Nejen kvůli krátké srsti, ale hlavně kvůli silné vazbě na majitele je potřeba počítat s thajcem ve své domácnosti. K boudě zkrátka nepatří. 

Shrnutí

Thajský ridgeback je nádherné plemeno s velmi specifickými požadavky. Pořídit si právě tohoto psa s pruhem na zádech můžou zvažovat hlavně lidé aktivní, hledající parťáka pro běh či ke kolu. Kromě pohybu by měli thajskému ridgebackovi poskytnout také dost kontaktu s rodinou, řádnou socializaci a měli by mít pochopení pro jeho dominantní a samostatnou stránku. Je to ostatně právě ta syrovost a původní psí povaha, která z thajského ridgebacka dělá tak atraktivní plemeno.  

Koupi štěněte by si naopak měli rozmyslet lidé, kteří moc neholdují sportu a raději polehávají doma, lidé starší, nebo příliš zaměstnaní svými povinnostmi. Stejně tak jedinci nevyrovnaní, nevrlí a netrpěliví, kteří chtějí výsledky ihned, a nebudou mít s thajcem trpělivost. 

Obecná charakteristika thajského ridgebacka

Thajský ridgeback je zajímavé a staré plemeno, které v sobě skrývá nejednu zajímavou schopnost či povahovou vlastnost. Popsat ho jen na pár řádcích by určitě nestačilo, a tak se na něj pojďme podívat trochu podrobněji. 

Povaha

Aktivní, sebevědomý, loajální. Milující svou rodinu a ostražitý hlídač. Přírodní, se silnými loveckými instinkty. Tím vším dokáže thajský ridgeback být. Po svém boku potřebuje pána, který bude schopný zvládnout jeho ostřejší temperament, poskytne mu kvalitní socializaci a dostatek kontaktu s rodinou. Má v sobě určitou živočišnost a dominanci, rád přemýšlí samostatně a tvrdá ruka by z něj udělala nedůvěřivého a nevypočitatelného jedince. Mnohem víc uspějete s jasně danými pravidly a důsledností.

Je vášnivým milovníkem akce a potřebuje dostatek aktivity. Je perfektně připravený k běhu, umí skákat a šplhat, je mrštný a ladný v pohybu. Bez vybití své energie bude nešťastný. Pokud ho unavíte, nejspokojenější bude, když ho necháte v klidu a nerušeně odpočívat.

Vzhled 

Nejvýraznější rys jsme již zmínili – pruh srsti v protisměru na hřbetě je samozřejmě prvním, čeho si na thajském ridgebackovi všimnete. Tělo má thajec velmi dobře osvalené, středně velké a vyloženě vybavené k velké aktivitě a pohybu. Thajský ridgeback má mírně klenutou lebku s výraznýma, vztyčenýma ušima ve tvaru trojúhelníku. V kohoutku dorůstá až do výšky 60 cm a většinou váží kolem 30 kg. 

Srst rostoucí po směru je velmi hebká až sametová, thajec je krátkosrsté plemeno. Můžeme se setkat s několika odstíny zbarvení, a to přes modrou, světle hnědou až k černé nebo červené. 

Poslední výrazný rys je pak ocas, který se do špičky zužuje a je nesen směrem vzhůru “jako meč” (jak je přirovnáno již v prvních zmínkách o plemeni v knihách krále Songthana asi před 400 lety). 

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Pod možná trochu tvrdší skořápkou thajského ridgebacka se skrývá loajální pes milující svou rodinu. Velmi rád se mazlí a dobře tedy bude vycházet i s dětmi. Na druhou stranu je však děti potřeba naučit, že thajec potřebuje svůj klid a odpočinek, neměly by ho tedy – zvláště v tyto chvíle – pošťuchovat a zbytečně provokovat. 

S ostatními zvířaty již může být vztah trochu komplikovanější, zaprvé tu máme velice silný lovecký pud, zadruhé pak přirozeně dominantnější povahu plemene. V běžném soužití si může thajec hlídat žrádlo či pelech, zvláště proti jiným psům. Bude chtít mít navrch, jelikož rozhodně nemá ve zvyku se podřizovat. Neznamená to, že byste nesměli mít jakékoliv další zvíře. Nároky na majitele a jeho stanovení jasných pravidel jsou zde však mnohem významnější a komplikovanější. 

Zdraví a péče

Co se týče péče o thajského ridgebacka, nemusíte si příliš lámat hlavu. Jeho srst je na údržbu nenáročná a nelíná, pří větším zašpinění stačí jen přejet ji hadrem a občas neuškodí gumový kartáč. Thajec je sám o sobě velmi čistotný, nemá rád zimu, ani vodu a bláto, a tak se bude špíně a bahnu z velké části vyhýbat sám. Jeho teplomilnost a vyhřívání na sluníčku vám však dávají úkol umožnit mu přístup do domu, venku u boudy by mu nebylo dobře psychicky ani fyzicky. 

Zdravotně je na tom toto plemeno také velmi dobře, žádné významnější problémy se neobjevují. Občas se může vyskytnout defekt v kůži, tzv. dermoid sinus. Tento problém je však pouze vrozený a spolehlivý chovatel tuto možnost proto kontroluje a případně u veterináře chirurgicky jednorázově vyřeší.

Psi se dožívají běžně až 15 let. Vzhledem k velikosti plemene se můžeme setkat s klasickými problémy kyčlí a kloubů. 

Výchova a výcvik

Thajský ridgeback je ideální sportovec, společník pro aktivně založené lidi. V rámci výcviku se s ním můžete věnovat běhu, můžete ho brát s sebou při jízdě na kole. Svou ladnost využije také např. v agility. Je neuvěřitelný skokan a šplhoun.

Pozor na lovecký pud! Je potřeba zapracovat hlavně na přivolání a je dost možné, že svého thajského ridgebacka na volno pouštět nakonec nikdy raději nebudete. 

Je velmi inteligentní. To můžeme brát jako velkou výhodu, jelikož se bude rád učit novým věcem a rychle pochopí, co se po něm chce. Zároveň je to ale do určité míry nevýhoda, protože jeho inteligence jde ruku v ruce se samostatným rozhodováním, potřebou silné motivace a velké pochvaly a odmítáním (pro něj) nesmyslného drilu. Zkrátka je to pes-osobnost. Pokud tohle pochopíte a budete jej respektovat, získáte skvělého společníka. 

Náročnost 

U thajského ridgebacka počítejte už ze začátku s vyšší investicí. I vzhledem ke vzácnosti plemene není výjimkou pořizovací cena štěněte kolem 30 000 Kč a výš. Dále pak počítejte s vyššími výdaji na krmení, už jen z logiky věci – čím větší pes, tím víc toho sní. 

Tím však větší finanční náklady končí, plemeno se těší dobrému zdraví a se srstí si také nemusíte příliš lámat hlavu. Jak už je ale zřejmé z předchozích odstavců, největší náročnost vás nakonec čeká kvůli thajcově potřebě pohybu a vybití energie. Chce to tedy dostatek vašeho času a dobrou kondičku! 

Historie 

Jeskynní malby v Thajsku naznačují existenci předchůdce thajského ridgebacka už tři tisíce let zpátky. S prvními konkrétními zmínkami o plemeni se však setkáváme až někdy na přelomu 16. a 17. století. Určitá izolovanost Thajska (a hlavně thajského venkova) umožnila plemeni zachovat si svou původní a nekříženou podobu a účel – tedy statného loveckého psa věrně chránícího svou rodinu, kterou doprovázel na každém kroku. 

Plemeno bylo v našich končinách až donedávna neznámé. Uznání FCI (Mezinárodní kynologické federace) se dočkalo až roku 1975. K jeho rozšíření v Americe a po Evropě dochází až v tomto století a prozatím jde tedy o plemeno málopočetné. 

Přečtěte si také: 32 důvodů, proč si (ne)pořizovat psa a náš atlas psích plemen

Důležité informace  

Hmotnost:25-30 kg
Výška v kohoutku:psi 56-61 cm, feny 51-56 cm
Požadavky na trénink:40 minut a více
Energie:vysoká
Délka života:13-15 let
Sklony ke slintání:nízké
Sklony k hrabání:nízké
Sklony ke štěkání:nízké (ale má široké spektrum různých zvuků a vrčení) 
Sklony k chrápání:nízké
Potřeba pozornosti:vysoká
Původní využití:lovecký pes a společník, doprovod vozů, hlídač
Délka srsti:krátká
Typ srsti:rovná, s charakteristickým pruhem 
Barva srsti:jednobarevná černá, modrá, šedá, béžová, červená
Potřebná péče o srst:nízká
Typický znak:Pruh srsti rostoucí v protisměru na hřbetě

Kde koupit thajského ridgebacka?

Vše jste zvážili a jste přesvědčeni o tom, že budete pro thajského ridgebacka dobrým páníčkem? Nuže dobrá! Níže přikládáme seznam oblíbených chovatelských stanic v Česku a na Slovensku, jež se zabývají chovem tohoto plemena a pravidelně mívají štěňata thajského ridgebacka na prodej.

Chovatelské stanice v Česku

Chovatelské stanice na Slovensku

4.8/5 - (24 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu