Parmička duhová: 11 tipů pro chov – charakteristika

Parmička duhová je mírumilovná hejnová rybička, která se vyznačuje výraznou červenou barvou. Ráda žije se svými i s jinými druhy rybek a má v akváriu ráda úkryty. 

11 tipů pro chování parmičky duhové

  1. Parmička duhová je aktivní a mírumilovná hejnová rybka vhodná i pro začátečníky. Nejlépe se jí daří ve skupinách po šesti a více jedincích. 
  2. Samce a samice lze snadno rozlišit. Samice parmiček jsou obvykle větší a kulatější než samci a často jsou bledě zbarvené s tmavším bočním pruhem. Samci mají zářivě červené tělo a toto zbarvení se v období rozmnožování ještě zintenzivňuje.
  3. Při nemoci nebo stresu ztrácejí parmičky duhové své červené zbarvení. 
  4. Dobře se jim daří ve společných akváriích, jsou však plaché, pokud nemohou najít úkryt, proto jim v nádrži poskytněte dostatek úkrytů.
  5. Ačkoli jsou parmičky obecně mírumilovné, mohou být během tření, zejména samci, agresivní a teritoriální. I v tomto případě pomohou úkryty.
  6. Tyto rybky snášejí kolísání vody a nejsou náchylné k žádným zvláštním chorobám.
  7. Tomuto druhu se dobře daří v nádrži, která napodobuje jeho přirozené prostředí. Zajistěte dostatek rostlin a udržujte vodu mírně kyselou nebo neutrální.
  8. Rybky jsou všežravci a měly by být krmeny kombinací pelet, živé nebo mražené potravy a zeleniny.
  9. Tmavý písčitý substrát zvýrazní zářivě červené zbarvení parmiček a pomůže rybkám cítit se jako doma.
  10. Nejvíce se jim daří ve společnosti svých druhů. Parmičky však mohou být spokojeně chovány i s jinými malými, mírumilovnými rybami, které je nebudou rušit.
  11. Parmičky duhové jsou odolné a nejsou náchylné k žádným specifickým zdravotním problémům. Jsou však postihovány běžnými sladkovodními chorobami, jako je například hniloba ploutví. Tomu lze předejít správnou péčí o vodu v akváriu.

Základní informace

  • Český název: Parmička duhová
  • Latinský název: Puntius titteya (Capoeta titteya, Barbus titteya)
  • Čeleď: Cyprinidae (Kaprovití)
  • Původ: Srí Lanka
  • Maximální velikost: 6 cm
  • Vhodná teplota: 22-28°C
  • Potrava: všežravec
  • Doporučené PH: 5-7
  • Doporučená tvrdost vody: 8-16°
  • Agresivita: mírumilovná, klidná, někdy plachá rybička

Charakteristika

Naprosto jí vyhovuje chov v párech, pokud je jich v akváriu více, vymezují si své prostory a samečci mezi sebou neškodně bojují. Mají rády šero a jsou velmi společenské, a tak se hodí do společnosti jiných mírumilovných a malých rybek.

Pohlavní dimorfismus

Sameček je štíhlejší a v době tření má intenzivně červenou barvu. Samička je zavalitější, je méně výrazně zbarvená a má ploutve jen žlutavé.

Rozmnožování

Vytírají se na rostliny. Jikry jsou lepkavé, takže se na listy přilepí (ty které se nepřilepí plovou volně pod hladinou). Samička klade jikry asi po pěti kusech. Celkem jich naklade až 200 kusů. Potěr se vylíhne do 30 hodin, v prvních dnech života se zdržuje u dna. Tření lze po 4-6 týdnech opakovat.

Často kladené dotazy

❓Kolik parmiček duhových by mělo být chováno pohromadě?

Neměli byste si pořizovat méně než šest parmiček, jelikož se jedná o hejnové rybky. 40 litrová nádrž je naprosté minimum a větší nádrž, například 80 l, je ještě lepší (Zdroj).

❓Je péče o parmičku duhovou snadná?

Ano, péče o parmičky duhové je snadná. Při správné péči se dožijí až šesti let.

❓Mají parmičky rády silný proud vody?

Ano, větší parmičky ocení silnější proud a vysokou hladinu kyslíku, zatímco menší druhy potřebují mírnější proudění. Pro malé ryby používejte vnitřní výkonný filtr a pro větší druhy externí výkonný filtr (Zdroj).

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu