Kajmanka dravá: 11 tipů pro chov – charakteristika

Kajmanka dravá je želva s vnitrodruhovou agresivitou, která je velice žravá. V zajetí se doporučuje chovat jen jednu kajmanku.

Tipy pro chov kajmanky dravé

  1. Kajmanka dravá je všežravec, který sežere skutečně všechno. Je velice žravá a nezastaví se před ničím. Při manipulaci s ní si dejte pozor, mohla by vás pokousat.
  2. Tato želva má v nádrži ráda mírné proudění vody a stejně tak vyžaduje velice čistou vodu, jinak jí může začít plesnivět krunýř.
  3. Chovejte pouze jednu kajmanku dravou. Tyto želvy jsou nesnášenlivé, a to zejména k vlastnímu druhu.
  4. Tato želva se ráda vynořuje, aby se vyhřívala na hladině, ale vodu opouští jen zřídka, obvykle vystupuje na souš pouze v období rozmnožování, aby nakladla vajíčka.
  5. Nádrž pro dospělou kajmanku by měla mít alespoň 450 litrů. V létě je možné želvu přesunout do zahradního jezírka.
  6. Kajmanky jsou schopny se pářit od dubna až do listopadu. Samice za naklade až 30 vajec. Inkubace trvá až 140 dní.
  7. Vzhledem k vodní povaze těchto želv je pro optimální zdraví také nutné používat upravenou vodu bez chloru. V případě potřeby lze v malém množství přidat akvarijní sůl a vytvořit tak brakickou vodu.
  8. Želvy se řídí běžným denním a nočním cyklem. V zajetí by se měl napodobit 12 hodinovým cyklem. To lze zvládnout pomocí dlouhé UVB žárovky.
  9. Zatímco při přezimování ve volné přírodě jsou schopni snášet nízké teploty, v zajetí potřebují určitý teplotní rozsah.  Voda v akváriu by měla být udržována na teplotě 22-28 °C.
  10. Tato želva může žít bez substrátu. Pravděpodobně však bude zažívat menší stres z prostředí, pokud jí bude poskytnut substrát s kombinací rostlin a naplaveného dřeva. Ujistěte se, že naplavené dřevo nemůže být sežráno vaším zvířetem, a poskytněte mu dostatek úkrytů.
  11. Kamenné nebo dřevěné dekorace by se měly odstraňovat, drhnout a dezinfikovat každé 2-4 týdny, v závislosti na filtračním systému vaší nádrže.

Základní informace

  • Český název: Kajmanka dravá
  • Latinský název: Chelydra serpentina
  • Čeleď: Chelydridae (Kajmankovití)
  • Původ: Jižní Amerika
  • Maximální velikost: 35 – 47 cm
  • Vhodná teplota: 22 – 28 °C
  • Potrava: Masožravá
  • Doporučené PH: 6 – 8
  • Doporučená tvrdost vody: 5 – 15 °dGH
  • Agresivita: Nesnášenlivé k vlastnímu druhu

Charakteristika

Kajmanka dravá se v nádrži chová pouze jako jeden kus. Musí mít vodu, protože je na souši velmi neohrabaná. Jejich krunýř je často hnědý, tmavě hnědý nebo černý a s přibývajícím věkem se na něm hromadí spousta řas a bahna. Kajmanky dravé mají také hřebenitý ocas téměř v délce krunýře. Dospělí jedinci by měli mít stravu složenou přibližně ze 70-75 % z bílkovin a 25-30 % z rostlinných látek. Dospělé jedince lze příležitostně krmit malými myšmi, rybami, červy, šneky a granulemi.

Pohlavní dimorfismus

Rozdíl mezi pohlavím je obtížně rozlišitelný. Samec může být agresivní, stýkají se pouze při páření.

Rozmnožování

Páří se od konce dubna až do listopadu. Samice naklade do břehu vajíčka. Inkubace trvá 50-140 dnů.

Často kladené dotazy

❓Jak často by se kajmance dravé měla čistit nádrž?

Obecně platí, že jejich nádrž by se měla čistit každé 2-4 týdny. Veškerý substrát a dekorace by se měly odstranit, vydrhnout a ponořit do 10% bělicí lázně, aby se zabránilo růstu bakterií a řas.

❓Kolik krmení by se mělo podávat kajmance dravé?

Při krmení se doporučuje nabízet takové množství potravy, které želva dokáže zkonzumovat během 10 až 15 minut. Po 15 minutách potravu okamžitě odstraňte, abyste předešli obezitě a problémům s kvalitou vody.

❓Lze kajmance dravé při čištění vyměnit všechnu vodu najednou?

Každé 1-2 týdny by se mělo vyměnit 30 % vody, aby se udržela její kvalita. Vždy používejte nechlorovanou, upravenou vodu. (Zdroj)

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu