15 nejhnusnějších a nejdivnějších zvířat na světě [srandovní]

Příroda je nádherná věc, ale ne každý tvor měl takové štěstí, aby byl tak roztomilý jako medvídek panda nebo tak krásný jako leopard. Každý organismus je sice důležitý a každé zvíře má svou roli, ale někdy se stane, že evoluce vyprodukuje tvora, který nesplňuje estetické standardy, na které jsme jako lidé zvyklí, což je jiný způsob, jak říct, že existují vyloženě ošklivá zvířata. Krása a ošklivost jsou však poměrně subjektivní a relativní pojmy, takže jsme bez jakéhokoli vědeckého přístupu vybrali různé druhy, abychom ukázali, jak ošklivá může příroda být. Podívejte se sami na 15 nejhnusnějších a nejdivnějších zvířat na světě.

1) Kondor kalifornský

Jeden z nejvzácnějších ptáků na světě se díky chovatelským programům dostal zpět z pokraje vyhynutí. Na konci 20. století žilo na světě pouze osm kondorů kalifornských. Nyní žije ve volné přírodě více než 200 ptáků a populace je nyní mnohem zdravější, ale stále kriticky ohrožená.  Přestože jsou největšími létajícími suchozemskými ptáky, vypadají úžasně ladně, když plachtí nad pouštěmi a kaňony západu USA. Při bližším pohledu jsou však mnohem méně fotogeničtí, mají lysou, vrásčitou, pestře zbarvenou hlavu a krk uzpůsobený k mrchožroutství. Stejně jako supi nemají na hlavě peří, takže se při sběru velkých mršin nepotřísní krevními sraženinami. Jednoduše by se dalo říct, že jsou skutečně celkem hnusní.

2) Ksukol ocasatý

Ksukol ocasatý není oživlý skřítek, ale noční lemur žijící na Madagaskaru. Jejich rozcuchaná srst, vypouklé oči, neustále rostoucí řezáky a přerostlé uši z nich dělají jedny z nejošklivějších primátů a tak nebylo příliš složité, aby se dostali na seznam nejošklivějších zvířat na světě. K jejich podivnému vzhledu přispívá i neobvykle dlouhý kostnatý prostředníček. Když ksukol chodí po větvi, poklepává tímto prostředníčkem, aby naslouchal ozvěně, a pak se prokousává dřevem a prostředníčkem vytahuje hmyz k jídlu.

3) Krtek hvězdonosý

autor: US National Parks Service, volné dílo

Malý krtek hvězdonosý se na tento seznam nejošklivějších zvířat dostal díky neuvěřitelným chapadlovitým orgánům vyrůstajícím z jeho obličeje. Jeho nos (nebo možná spíše obličej) se skládá z 22 masitých přívěsků pokrytých více než 25 000 supercitlivými receptory, které krtkovi pomáhají najít cestu do podzemí. Ačkoli to není zrovna vzhled na přehlídku krásy, tento hvězdicovitý nos je jedním z nejcitlivějších orgánů, které příroda vytvořila, a pomáhá krtkovi hvězdicovitému stát se velmi zdatným lovcem a pánem svého podzemního panství.

4) Kahau nosatý

Unikátně vypadající a pořádně škaredá opice kahau nosatý, která se vyskytuje pouze na asijském ostrově Borneo, je dnes ohroženým druhem kvůli ničení životního prostředí. Není přesně jasné, proč mají samci těchto opic tak obrovský baňatý nos, ale předpokládá se, že jim pomáhá buď přilákat partnerku, vydávat charakteristické hlasité troubení, nebo zastrašovat ostatní konkurenční samce. Nebo možná nějaká kombinace všech tří možností. Tyto ošklivé opice mají ještě jednu nesouvisející dovednost. Díky svým pavučinovým nohám a rukám jsou jedny z nejlepších plavců v okolí – dokážou uplavat i před takovými dravci, jako jsou krokodýli!

5) Rypoš lysý

Rypoš lysý je unikátní tvor, a to z mnoha důvodů, kromě toho, že vypadá opravdu ošklivě. Především jsou to jediní (téměř) nazí hlodavci, jejichž téměř bezsrsté tělo je přizpůsobeno životu v podzemních norách. Těch několik jemných chloupků, které na těle mají, jim slouží jako vousky, které jim pomáhají vnímat prostředí. Za druhé tito hlodavci žijí v podzemních koloniích podobných hmyzu, které čítají několik desítek jedinců, v jejichž čele stojí jedna chovná krysí královna. Jsou nejblíže příbuzní dikobrazům, morčatům a činčilám (spíše než krtkům nebo potkanům) a jsou nejdéle žijícími hlodavci ze všech, ve volné přírodě se dožívají až 30 let. Protože tráví téměř celý život pod zemí, nepotřebují silný zrak a jsou téměř slepí. Možná je to tak lepší, protože vzhledem k tomu, jak vypadají, to znamená, že na sebe nemusí vidět.

6) Želva s hadím krkem

Tato podivně vypadající želva je endemitem indonéského ostrova Rote. Jejich krk je tak dlouhý, že na rozdíl od jiných želv nejsou schopny stáhnout hlavu zpět do krunýře, a tak ji místo toho omotávají kolem boku krunýře. Kvůli tomu se rozhodně nedá říct, že by se jednalo o pěkné zvíře. Vzhledem k velmi malé rozloze přirozeného prostředí, které je k dispozici, a v kombinaci se silným zaměřením na obchod se zvířaty, dochází k úbytku populace těchto ošklivých želv ve volné přírodě.

7) Podkovovitý netopýr

O netopýrech se obecně nedá říct, že by byli kdovíjak hezcí, tento druh vás však vyloženě vystraší tím, jak vypadá. Netopýr podkovovitý dostal své jméno podle tvaru svých „nosních listů“ – podivného ucha uprostřed obličeje. Horní část je zašpičatělá, spodní část má tvar podkovy. Stejně jako ostatní hmyzožraví netopýři používá podkovář k lovu kořisti echolokaci a předpokládá se, že díky svému neobvyklému obličejovému orgánu je lépe naladěn na zvukové vlny, což zlepšuje jeho lov. Možná je to dobrý lovec, ale rozhodně není fešák!

8) Salamandr obrovský čínský

autor: Brian Gratwicke

Salamandr obrovský čínský je největší obojživelník na světě a může dorůstat až 2 metrů. Tento salamandr, endemit horských potoků a jezer v povodí řeky Jang-c‘-ťiang ve střední Číně, je plně vodní a dokáže dýchat kůží. Jejich kůže má také speciální receptory, které zachycují vibrace ve vodě, a pomáhají jim tak přesně určit kořist. Nejsme si jisti, jestli je tento salamandr opravdu ošklivý, nebo jen trochu zvláštně vypadá – v každém případě je rozhodně jedinečný. Ve volné přírodě je také kriticky ohrožen kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nadměrnému sběru, protože se používá v tradiční čínské medicíně a je také považován za pochoutku k jídlu. 

9) Hyena

Do čeledi hyenovitých patří čtyři druhy hyen lišící se velikostí. Hyeny jsou jedinečnou a důležitou součástí většiny afrických ekosystémů, protože využívají zabitá zvířata ke snadnému snědení i k vlastnímu lovu. Velikost hyeního úlovku nebo mrchožroutů se obvykle odvíjí od velikosti hyeního klanu, který může čítat až desítky jedinců. Přebytečnou potravu často ukrývají v napajedlích, protože nic nesmí přijít nazmar. Hyeny sežerou každou část zvířete, včetně kostí a kopyt. Hyeny se dokážou přizpůsobit téměř jakémukoli prostředí a vyskytují se na pastvinách, v lesích, savanách, na okrajích lesů, v subpouštích i v horách. Všimli jste si však někdy toho, jak jsou škaredé? Jsou jednoduše – zvláštní. Jejich hlava může někomu připadat trochu roztomilá, ale opak bývá pravdou. Mají také divnou stavbu těla a jejich srst vypadá dost nedbale. No, zkrátka nic moc!

10) Prase savanové

Closeup from a warthog gracing in his natural habitat

Jako divocí příslušníci čeledi prasat mají prasata bradavičnatá charakteristický prasečí nos, kly vyčnívající z tlamy, bradavičnaté zakřivení obličeje a huňatou hřívu chlupů, která se jim kaskádovitě svažuje po hřbetě. Ve skutečnosti mají dva páry klů: horní kly vyrůstají z čenichu a tvoří půlkruh, spodní kly jsou umístěny u základny druhého páru. Tělo bradavičnatých prasat je pokryto štětinami a vyznačují se neúměrně velkou hlavou a těmito bradavičnatými polštářky, které jim poskytují ochranu – jak hnusné! Rozhodně nevytvářejí obraz krásy, ale díky těmto fyzickým vlastnostem jsou prasata bradavičnatá dobře přizpůsobena svému prostředí savan a pastvin a nor, které ráda obývají.

11) Tuleň sloní

Mláďata tuleňů sloních a samice tuleňů sloních jsou příjemného vzhledu. Samcům se však začíná vyvíjet velký nos, když dosáhnou pohlavní dospělosti, někdy kolem třetího až pátého roku života. Obrovský frňák se plně vyvine ve věku 7 až 9 let, čímž tuleň získá vzhled svého jmenovce slona s mohutným, plandavým chobotem. Stejně jako u opice chobotnaté hraje velký nos tuleně sloního roli při páření, protože pomáhá vytvářet hlasitý řev, kterým odhánějí ostatní samce. To však nic nemění na tom, že právě tento chobot jej dostal na seznam nejhnusnějších a nejdivnějších zvířat na světě.

12) Batfish

Netopýří ryba s červenými rty působí dojmem, jako by se snažila kompenzovat neobvyklé tělo tím, že si nanese rtěnku. Bohužel jí to vůbec nepomohlo a dosáhla tak spíše opačného efektu. K pochopení funkce jasně červených rtů je třeba provést další výzkum, ale někteří vědci se domnívají, že souvisí s lákáním partnerů. Tyto zvláštní ryby se vyskytují hlavně v okolí Galapážských ostrovů a poblíž Peru. Zajímavé je, že netopýří ryby s červenými rty nepatří k nejpůvabnějším plavcům – lépe se hodí k „chůzi“ po dně oceánu. Když dosáhnou dospělosti, používají svou hřbetní ploutev jako rybářskou návnadu, aby přilákaly kořist, a ne k plavání.

13) Čáp marabu

Africký čáp marabu není zdaleka nejkrásnějším ptákem, který zdobí naši oblohu. Tito ptáci dorůstají značných rozměrů, v dospělosti váží až 20 kg a rozpětí jejich křídel dosahuje až tři a půl metru. Tito oškliví ptáci, kterým se někdy říká hrobníci, se mohou ve volné přírodě dožít až 25 let. Čápy marabu můžeme v jejich domovině v Africe potkat, jak se na noc společensky shromažďují ve skupinách. Zajímavostí je, že tento velký pták má duté nohy i prsty na nohou, aby během letu vyrovnával svou váhu.

14) Supi

Supi jsou mrchožraví dravci, kteří na afrických pláních s oblibou sbírají mršiny uhynulých zvířat. V Africe žije 11 druhů. Sedm z těchto 11 druhů supů je bohužel zařazeno do kategorie ohrožených nebo kriticky ohrožených afrických zvířat. Supi jsou milovníky přírody po celém světě důvěrně známí jako „úklidová četa přírody“. Patří k nejúspěšnějším mrchožroutům v přírodě a pomáhají čistit africkou krajinu jako nikdo jiný. Pohled na ně však není zrovna dvakrát příjemný, a tak také skončili na tomto seznamu.

15) Dugong indický

Dugong indický dostal přezdívku mořská kráva, a to proto, že se živí především mořskou trávou. Dugonga můžeme najít v Tichém oceánu a v celém Indozápadním moři, přičemž jeho areál dosahuje více než 140 tisíc kilometrů. Dugong rozhodně nevyhrává žádné soutěže krásy se svými mohutnými 2,5 až 3 metry dlouhými kostrami, podivně vypadajícím čenichem a zdánlivě kuriózními krátkými ploutvemi. Zatímco komerční lov dugonga je dnes zakázán, dříve byl hojně vyhledáván pro maso a olej. Dugong je obzvláště ohrožen vyhynutím, protože se dožívá až 70 let a pomalu se rozmnožuje. Navzdory zákazu komerčního lovu stále končí chycený v rybářských sítích, zatímco změna klimatu a další lidské činnosti vedly k degradaci porostů mořské trávy, kterou se živí, aby přežil. 

Často kladené dotazy

Jaké je nejodporněji vypadající zvíře na světě?

V roce 2013 byla nejošklivějším zvířetem na světě vyhlášena ryba blobfish, která tento titul obhajuje dodnes. Ale když tohoto ošklivého chlapíka pustíte 9 200 metrů pod hladinu moře, voda udrží všechny ty špeky jako push-up podprsenka, takže ryba je zase o něco hezčí. Mezi kůží a svaly je spousta tekutiny.

Jak dlouho žijí ryby blobfish?

Některé z nich se dožívají více než 100 let, protože nemají predátory a jejich růst a rozmnožování jsou pomalé. 

Který pes je nejošklivější na světě?

Ačkoli existují mnohem ošklivější zvířata než je nejošklivější pes na světě, tak tento titul získal sedmnáctiletý čínský chocholatý pes, který skutečně moc krásy nepobral.

Videa

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (68 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu