10 největších plemen koček: kočičí obři!

Kočky jsou nádherné osobnosti, které je nutné pochopit. Kočky nejsou povahou stejné jako psi, spíše se podobají nám, lidem. A každý milovník koček ví, že čím větší kočka je, tím lépe! Je těžké odolat rozkošné malé kočce, ale už jste se někdy pomazlili s velkou huňatou kočkou s medvědími tlapkami? Podívejte se na 10 největších plemen koček.

1) Savanová kočka

Osobnost kočky savanové je hravá, dobrodružná a věrná. Na rozdíl od většiny koček si ráda hraje ve vodě a lze ji dokonce naučit chodit na vodítku a hrát aport. Savanové kočky mají silné lovecké instinkty, proto nejsou vždy vhodné do domácností s domácími zvířaty, jako jsou rybičky, křečci a ptáci. Její temperament je však mírný, takže při správné socializaci jako kotě je skvělou společnicí pro ostatní kočky a psy, děti a další lidi v domácnosti. Ačkoli pozdější generace tohoto plemene mají podobnou hmotnost jako jiná plemena, díky své výšce se zdají být větší. Savanové kočky se vyznačují dlouhým, štíhlým krkem, trojúhelníkovou hlavou a velkýma, širokýma ušima, které jim sedí na temeni hlavy. Mají také nadprůměrně dlouhé nohy. Pokud chcete exoticky vyhlížející kočku, je savana krásnou volbou. Savany, které se podobají svým africkým předkům servalům, jsou obvykle černé, hnědé nebo stříbrné s černými nebo tmavě hnědými skvrnami. Některé však mohou mít světlejší barvy nebo kouřový vzor.

2) Mainská mývalí kočka

Mainské mývalí kočky jsou mnohými považovány za největší z pravých domácích plemen, protože mají dlouhé tělo a poměrně velkou hmotnost. Mainské mývalí kočky mohou mít od čenichu ke špičce ocasu klidně přes metr a mohou vážit přes 11 kg. Jsou mírné povahy a přátelské, takže jsou dobrými společníky. Často jsou něžně hravé a zvídavé, takže po celý život připomínají koťata. Nejvíce rozpoznatelnými znaky dospělých mainských mývalích koček jsou jejich velká velikost a dlouhý huňatý ocas. Jejich tlapky jsou velké a dobře zašpičatělé, aby byly vhodné pro chůzi ve sněhu, což je vidět jak u dospělých mainských mývalích koček, tak u koťat. Kromě toho mají chomáčky na uších, často s cípy chlupů na koncích. Nejběžnějším zbarvením mainských mývalích koček je šedá a zrzavá barva. Mohou však mít téměř jakoukoliv barvu a vzor. Také jejich barva očí je široká, od modré přes zelenou až po zlatou, a může zahrnovat i liché oči (tj. dvě různě zbarvené oči).

3) Norská lesní kočka

Norská lesní kočka se v mnoha ohledech podobá mainské mývalí kočce, ale zároveň se od ní velmi liší. Společná je jim poměrně velká velikost, norské lesní kočky váží až 10 kg. Norská lesní kočka je mírný obr. Jsou velké a atletické, takže se může stát, že je najdete sedět na nejvyšším bodě vašeho domova a nebudou mít zábrany skočit dolů. Norské lesní kočky mají rády svou rodinu, ale k návštěvám jsou zdrženlivé. Jako klidné a nezávislé plemeno nevyžadují neustálou pozornost. Norské lesní kočky se spokojí s tím, že prostě sedí se svými lidmi v jedné místnosti, a když jsou samy, rády se zabaví. Tyto kočkovité šelmy jsou středně aktivní, mají rády výboje aktivity, po nichž následuje dlouhý kočičí spánek, a rády si hrají ve vodě. Vycházejí dobře s ostatními psy a kočkami i s mírně vychovanými dětmi.

4) Ragdoll

Ragdollové jsou milující, chytří a hraví. Svým lidem projevují náklonnost tím, že je zdraví, chodí za nimi, sedají jim na klín a tulí se k nim v posteli. Kočky plemene ragdoll se také mohou naučit trikům a určitému chování pomocí pozitivního posilování. Mohou přijít na zavolání a dokonce se mohou naučit hrát aport. Tato milá, ale hravá kočka raději zůstává na stejné úrovni jako její lidé, než aby seděla na vrcholu knihovny nebo police. Dobře se snáší s dětmi, jinými kočkami i psy. Ragdoll patří mezi největší plemena domácích koček. Mají velkou hlavu v měkčím klínovitém tvaru než ostře hranatý obličej siamek. Jejich vzhled s dlouhou měkkou srstí, oválnýma modrýma očima a středně velkýma ušima se zaoblenými špičkami odpovídá jejich učenlivé povaze. Mají pevný krk s velkým a dlouhým, ale pevným tělem, které je podepřeno robustní kostrou.

5) Highlander

Highlander má tělesné rysy, které připomínají divokou kočku, což z něj dělá skutečně jedinečné plemeno. Vznikl v roce 2004 křížením dvou kříženců, pouštního rysa a džungarského kudrnáče. Protože však vzniklo ze dvou kříženců, nemá toto plemeno ve skutečnosti žádné geny divoké kočky. Highlander má fyzické rysy, které se podobají rysům divoké kočky, což z něj dělá skutečně jedinečně vypadající plemeno. Přestože tyto kočky mohou vypadat divoce, ve skutečnosti jsou to úžasní domácí mazlíčci s láskyplnou a jemnou povahou. Highlander je opravdu skvělé plemeno pro rodiny milující kočky, které hledají společenskou, hravou a zábavnou kočku, která je sebevědomá a milující. Mají spoustu energie, takže je nutné jim poskytnout dostatek příležitostí k jejímu uvolnění formou hry. Poskytněte jim hračky a věnujte jim čas na každodenní interakci. Jednou z nejunikátnějších vlastností Highlanderů je skutečnost, že tyto kočky mají skutečně rády vodu. Fascinuje je tekoucí voda a vůbec jim nevadí, když se namočí. Tyto kočky jsou také chytré a snadno se dají vycvičit. A velmi rády jsou středem pozornosti, když předvádějí své akrobatické schopnosti.

6) Britská krátkosrstá kočka

Tyto krásné velké kočky mohou vážit přes 8 kg a jsou nesmírně oblíbené po celé Velké Británii i ve světě. Britská krátkosrstá kočka, jedna z prvních plemenných koček, se chová již více než 100 let, což jí dává mnohem větší historii než novým plemenům. Britská krátkosrstá kočka je středně velká až velká, kompaktní, podsaditá kočka, známá svými atraktivními rysy a hustou, plyšovou srstí.  Díky svému krátkému tělu a robustní postavě je okamžitě rozpoznatelná podle kulatého obličeje a velkých kulatých očí, které jí dodávají rozkošný výraz a charakter. Britská krátkosrstá kočka je láskyplná, hravá a věrná, s rodinou a blízkými přáteli se velmi dobře snáší, ačkoli jako mnoha jiným kočkám jí může chvíli trvat, než si oblíbí cizí lidi. Britská krátkosrstá kočka je poměrně klidná a překvapivě společenská, dobře se snáší s domácnostmi s více kočkami a spřátelí se i s jinými domácími zvířaty, zejména se psy, kteří jsou ke kočkám přátelští. 

7) Chausie

Kočka plemene Chausie je starobylé plemeno křížence divoké a domácí kočky, které vzniklo před tisíci lety v Egyptě. Na rozdíl od svých divokých protějšků se však chausie chová přátelsky a láskyplně, což z něj dělá skvělého domácího mazlíčka. Protože je Chausie velmi aktivní a hravá kočka, která potřebuje hodně podnětů a společnosti, není ideální pro majitele, kteří jsou většinu dne mimo domov. Mohou spokojeně žít se psy a kočkami, pokud jsou chovány vedle nich. ​​Kočka Chausie má přátelskou, hravou a inteligentní povahu. Je vyrovnaná a dobře se hodí do rodiny s dětmi nebo jinými domácími zvířaty. Čaušská kočka obvykle přestává růst ve dvou až třech letech a může dosáhnout délky až 22 cm. Jako každá nehypoalergenní kočka i Chausie líná, ale obvykle ve středním až nízkém množství.

8) Perská kočka

Perská kočka je ceněna již stovky – ne-li tisíce – let a její původ sahá až do pouští Persie a Íránu. Perská kočka je středně velké až velké plemeno. Charakteristickými znaky perské kočky jsou kulatý, plochý obličej ve tvaru macešky a bohatá, dlouhá srst. Perská kočka je známá a milovaná pro svou velmi milou, jemnou a klidnou povahu. Přestože jsou perské kočky poměrně přátelské, vyžadují jemné zacházení, což znamená žádné hrubé zacházení nebo chytání od malých dětí. Skvěle vycházejí s laskavými, respektujícími dětmi, ale raději se nechají hladit a obdivovat, než aby se zapojovaly do namáhavých činností. Peršanky mají také rády společnost jiných koček a mírných psů. Rády se rozvalují na oblíbeném místě v domácnosti s dobrým výhledem, aby mohly sledovat dění v domácnosti, ať už je to plyšové křeslo nebo sluncem zalitá okenní římsa. Perské kočky milují své lidské rodiny, ale nevadí jim, když jsou na krátkou dobu ponechány samy, pokud jsou ve svém vlastním domově, kde se cítí pohodlně a bezpečně. 

9) Sibiřská kočka

Tato přátelská a láskyplná kočka vás bude následovat, když se budete věnovat svému dni, a bude vám vrnět na klíně, když jí budete česat srst. Sibiřské kočky milují své lidi, ale nestydí se ani před cizími lidmi. Je to aktivní a hravé plemeno, které si užívá hry, jako je aportování, a učí se triky, které je duševně stimulují. Jejich atletický talent jim umožňuje šplhat a houpat se z nejvyšších výšek. Tato odvážná kočka si ráda hraje s vodou a dobře vychází s ostatními domácími zvířaty i dětmi. Hlava sibiřské kočky je klínovitá s měkkými konturami, zakončená středně velkýma až velkýma chomáčovitýma ušima. Jejich téměř kulaté oči se pohybují v odstínech od zelené přes zlatou až po měděnou, i když bílé sibiřky nebo s bílými znaky či skvrnami mohou mít modré oči nebo oči jiných barev. Jejich svalnaté tělo a dlouhý, silný ocas podpírají silné kostnaté nohy a kulaté, huňaté tlapky.

10) Bengálská kočka

Bengálská kočka je elegantní, svalnatá kočka s divokým vzhledem, který umocňuje výrazné mramorování a skvrnitost její husté, luxusní srsti. Navzdory jejich nápadnému vzhledu není na jejich stavbě těla ani struktuře fyzicky nic extrémního, protože se jedná o vyrovnanou kočku bez přehnaných rysů, s malýma ušima, klínovitou hlavou, úhlednými tlapkami a atletickým obrysem. Bengálské kočky jsou báječnými domácími mazlíčky pro zkušené majitele, kteří mají rádi aktivní, zvědavé a psům podobné kočky – a mohou je zabavit hračkami, hrami a spoustou obohacení prostředí. Bez ohledu na jejich přitažlivost, pokud toužíte po kočce, která se povaluje, vypadá dekorativně a nepřekáží, bengálská kočka není pro vás! Jsou do všeho zažrané, velmi je baví jednoduché věci, jako je kapající kohoutek nebo tekoucí voda (pozor na to, aby vám nepřevrhly sklenici s vodou, aby viděly, jak se voda rozlévá!), zbožňují lidskou společnost a budou si hrát celé hodiny, pokud budete ochotní – a i když nebudete! Ačkoli bengálská kočka není typicky hlučná, dokáže hlasitě a důrazně křičet, když se jí nedaří nebo když má pocit, že jí není věnována pozornost. 

Často kladené dotazy

Jaké plemeno kočky je nejvíce přátelské?

Perské kočky patří mezi nejvíce přátelské plemena koček, které zbožňují lidi, psi i děti. Jsou zkrátka skvělí společníci do života.

Jsou lepší kočky holčičky nebo kluci?

Pravdou je, že na pohlaví kočky opravdu nezáleží, pokud jde o výběr toho nejlepšího domácího mazlíčka. Ačkoli existují určité rozdíly v chování koček a kocourů, když vyrůstají z koťat do dospělosti, genetika kočky a prostředí hrají větší roli v tom, jak dobře se s vámi dvěma sblíží.

Jaká je nejlínější kočka?

Ragdoll. Ragdoll je velké plemeno s polodlouhou, hedvábnou srstí a je to velmi klidné, tiché plemeno s nízkou mírou aktivity.

Videa

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (71 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu