15 nejmenších zvířat na světě: mrňaví tvorečkové

Pokud jste milovníky zvířat, pak není pochyb o tom, že si je zamilujete všechna, ať už jde o mohutného slona, nebo o nejmenší zvířata světa. Ty nejmenší zvířata však nejsou příliš oblíbená, protože by se na ně návštěvníci zoo museli mnohdy dívat lupou. Přesto však mají neuvěřitelné kouzlo a jsou nesmírně chytrá a mazaná. Přesvědčte se sami a podívejte se na ty nejmenší tvorečky na světě.

1) Slepan

Slepani jsou považováni za nejmenší hady na světě s délkou asi 11 cm. Vyskytují se v Severní a Jižní Americe, Africe a Asii a existuje 87 různých druhů hadů z čeledi slepanovitých. Jsou to (jak už vám asi podle názvu došlo) slepí, nejedovatí hadi přizpůsobení k norování, kteří se živí mravenci a termity. Většina druhů vysává obsah hmyzích těl a kůži odhazuje.

2) Želva tečkovaná

Malá želva skvrnitá je nejmenší želvou na světě a nepřežila by, pokud byste ji chovali jako domácího mazlíčka. Jejich zbarvení je zlatobéžové a na krunýři mají černé tečky. Želva tečkovaná pochází z jižní Afriky. Tento konkrétní druh od ostatních želv svého rodu odlišíte podle toho, že má na předních nohách pět prstů, a také podle zmíněných teček. Žije na skalách a skalních výchozech, kde si mezi kameny hledá potravu. Ve skalách pak mají úkryt před horkem a také před predátory. Protože jsou býložravci, živí se listy, květy, travinami, keři, sukulenty a bylinami. Jsou to samotářská zvířata a nejaktivnější jsou brzy ráno. Želva tečkovaná dosahuje délky až 7,5 cm a váží od 95 do 160 gramů. Velikost tedy rozhodně nemá podobnou se svými příbuznými želvami, které váží třeba tunu. Podobný je však její věk, který se pohybuje od 20 do 40 let.

3) Maki trpasličí

Roztomilý primát maki trpasličí vypadá trochu jako myš. Maki mají šedohnědé tělo s hnědou hlavou a dvěma velkýma ušima. Naslouchají poplašnému volání ptáků a ostatních lemurů, aby odehnali své predátory. Jsou nejmenší primáti na světě a vyskytují se pouze na západním Madagaskaru. Skutečně je nenajdete nikde jinde na světě. Jsou to samotářští tvorové a pohybují se v noci. Přes den spí v hnízdech na stromech nebo v norách a často se navzájem ošetřují nebo se k sobě na několik minut přitisknou. Maki trpasličí dosahuje velikosti 11,5 cm, hmotnosti pouhých 35 gramů a dožívá se 6-8 let. Pokud bude pokračovat odlesňování, počítá se bohužel s tím, že toto vzácné zvířátko do 10 let vyhyne.

4) Bělozubka nejmenší

Bělozubka nejmenší je skutečně nejmenší známý savec podle své hmotnosti. Měří 3-5 centimetrů a váží pouhé 1,3 – 2,5 gramy. Jejich hlavními charakteristickými znaky jsou velmi rychlé pohyby a také způsob, jakým se rychle živí. Denně také sežere přibližně 1,5-2 násobek své tělesné hmotnosti. V porovnání se zbytkem těla mají obzvláště velkou hlavu a malé zadní končetiny. U tlamičky má krátké vousky, které používá k nočnímu hledání kořisti. Tato malá zvířata najdete v Evropě a severní Africe až po Malajsii a také na maltských ostrovech. Mají rádi teplá a vlhká stanoviště s keři, pod kterými mohou rychle uniknout před predátory. Hnízda si stavějí v přírodních štěrbinách a neobydlených norách, často navštěvují skály, balvany a zříceniny, do kterých se vrhají šipkami. Kromě úkrytů nebo spánku jsou stále v pohybu. Nejaktivnější jsou v noci, přes den tráví čas v blízkosti svého hnízda nebo úkrytu. Dožívají se pouze dvou let.

5) Kulíšek americký

Je to sice jeden z nejmenších ptáků na světě, ale je dravý lovec. Je o něm známo, že dokáže ulovit kořist někdy i třikrát větší, než je jeho velikost. Má šedou nebo hnědošedou barvu, na hlavě má bílé skvrny a má žluté oči a žlutozelený zobák. Tuto malou sovu najdete pouze v USA, Kanadě a Mexiku. Rád žije v subtropických a tropických vlhkých lesích, mokřadech a savanách. Tato malá sova je aktivní za soumraku a za svítání. Jsou to skrytě žijící, samotářští ptáci a navíc jsou díky svému zbarvení dobře maskovaní, proto je těžké je spatřit. Sedí usazení na vrcholcích stromů a vydávají teritoriální volání. Jejich velikost dosahuje maximálně 18 cm, váha nepřesahuje 73 gramů a dožívají se zhruba šesti let.

6) Kalypta nejmenší

Jedná se o nejmenšího žijícího ptáka na světě. Je sice malý, ale stejně jako ostatní kolibříci je velmi zdatný letec. Pokud se chcete vydat za tímto malým ptáčkem, budete se muset vydat až na Kubu. Až na ostrov dorazíte, vaší další výzvou bude vydat se hledat do blízkosti lesů, kde na stromech roste spousta lián a bromélií. Pokud uvidíte květy, možná právě tam najdete malou kalyptu. Je dlouhý jen asi dva centimetry. Jsou tak drobní, že si je lidé často pletou s čmeláky! Věřili byste tomu? Také skoro nic neváží, jen pouhé 2 gramy.

7) Netopýrek thajský

Těmto netopýrům se také říká netopýři čmeláčci – ano, tak malí jsou. Jsou však také nejohroženějším druhem netopýra na světě. Mají malé drobné tělo, které je červenohnědě a šedě zbarvené. Najdete je žijící ve velkých koloniích, například v jeskyni, kde jich bude pravděpodobně žít více než sto. Netopýři se vyskytují v různých typech jeskyní, někdy tam může být i kolem 500 netopýrů. Hnízdí vysoko na stěnách nebo na střeše, daleko od sebe. Jejich oči jsou velmi malé a netopýr je pokrytý velkým množstvím srsti. Má velké uši, tenké malé nozdry a nos, který vypadá jako malé prasátko. Tento malý netopýr se vyskytuje především v Thajsku a Barmě. Měří kolem tří centimetrů a váží dva gramy. Tento prcek se dožívá 5-10 let.

8) Tarbíček pákistánský

Tito drobní hlodavci mají své nepřátele. Jsou jimi zmije listonohá, ještěrky a kočky písečné, které s nimi sdílejí jejich životní prostředí. Naštěstí skáčou všemi směry, ať už vertikálně, horizontálně, nebo dokonce cik-cak. Díky tomu je těžké je chytit. Tarbíček nepije vodu přímo do úst. Vodu získává spíše buď z rostlin, nebo z hmyzu, který sežral.

9) Králík západoamerický

Králík západoamerický je nejmenší králík na světě! Má šedou srst a na nose malé bílé skvrny. Nevyroste o moc větší než lidská noha (kolem 23 cm) a váží jen necelý jeden kilogram. Žije v norách nebo v blízkosti vysokých travin a křovin. Mají rádi svou potravu v blízkosti, což je hodně trávy, a obzvlášť jim chutná šalvěj. Tento drobný králíček je v dnešní době velmi vzácný a je ohroženým druhem. Aktivní jsou i ve dne, ale většinou večer a těsně před východem slunce. Odpoledne odpočívají poblíž svých nor, aby se v případě nebezpečí mohli vrhnout dovnitř. Jejich hlavními predátory jsou lišky, rysi, jezevci, kojoti, sovy atd. Tito králíčci se dožívají dvou až pěti let.

10) Žralok trpasličí

Nejmenším druhem žraloka na Zemi je žralok trpasličí (Etmopterus perryi), který dorůstá asi 21,1 cm. Tohoto žraloka byste se v moři bát nemuseli. Jejich těla obsahují orgány vyzařující světlo, které jim umožňují maskovat se na slunečním světle a přilákat drobné živočichy v tmavších, hlubších vodách.

11) Gekon modrý

Průměrný dospělý gekon modrý je dlouhý pouhých 7,6 cm. Tento druh se vyskytuje pouze v Tanzanii a je považován za kriticky ohrožený. Samečci bývají zbarvení do jasně modré barvy, samičky jsou obvykle olivově zelené – někdy se jim na tělo však připlete i trocha modré. Jsou odvážní, aktivní a společenští. Samci jsou teritoriální a obvykle nesnášejí přítomnost jiných samců. K sociálním gestům patří boční zploštění, vyfukování krčního laloku, potřásání hlavou a kývání hlavou a vrtění ocasem. Hlavně jsou ale maličcí. Jejich velikost se pohybuje kolem osmi centimetrů.

12) Brokesie micra

Průměrný dospělý chameleon brokesie nejmenší dorůstá délky kolem 2,5 cm. To je dost malé na to, aby se posadilo na lidský prst. Vědci tento druh, který je endemitem Madagaskaru, objevili na začátku roku 2012. Tento miniaturní chameleonek je ještě menší než jeho příbuzná brokesie nejmenší, která dorůstá do 3 centimetrů.

13) Pláštník malý

autor: Daderot- vlastní dílo, CC0

Pláštník malý je nejen malý, ale také pořádně zvláštní. Jak už napovídá jeho název, má na sobě něco co připomíná plášť. Je to nejmenší druh pásovce, v průměru měří 105 milimetrů. Jedná se o pouštní zvířata, která jsou přizpůsobena hrabání a nočnímu životu a jsou endemity pouští a křovinatých pastvin ve střední Argentině. Tento tvor s růžovým krunýřem dosahuje velikosti 12,5 cm.

14) Koníček droboučký

Tento vzácný druh mořského koníka s vynikajícími maskovacími schopnostmi je skutečně nejmenší na světě, dorůstá pouhých 24 milimetrů. Vyskytuje se v západním Pacifiku od Indonésie po Mikronésii, ale nejspíš byste jej v oceánu stejně přehlédli. Vyskytují se jednotlivě, v párech nebo v koloniích, maskované a ukotvené ocasem ke svým hostitelským gorgoniovým mořským vějířům. Živí se drobnými korýši a zooplanktonem, které celé nasávají do úst. U mořských koníků je největší zajímavostí asi to, že samečci mají schopnost rodit. Samice po oplodnění ukládá jikry do samčího vaku, kde je inkubuje jeden měsíc před porodem. Přichycují se ke všemu, co se jim podaří obtočit ocasem, dokonce i k sobě navzájem, obvykle blízko dna, aby splynuly s okolím.

15) Paedocypris

autor: Aquaristikhaus, CC BY-SA 3.0

Jeden dospělý exemplář měří pouhých 7,9 milimetrů a je tak nejmenší vědecky známou rybou. Vyskytuje se v bažinách a potocích na indonéských ostrovech Borneo, Sumatra a Bintan. Tyto ryby jsou tak malé, že nemají ani kompletní lebku, takže části jejich drobného mozku jsou bez kostního krytu.

Často kladené dotazy

Jaký je v současnosti nejmenší savec?

Netopýrek thajský (Craseonycteris thonglongyai), známý také jako netopýr čmeláčí, měří v průměru kolem 30 milimetrů, je oficiálně nejmenším savcem na světě – je stejně velký jako čmelák.

Které zvíře má nejmenší zuby?

Nejmenší zuby má ironicky největší druh žraloka. Žralok velrybí může měřit až 12 metrů, ale jeho zuby měří v průměru jen 3 mm.

Mají všechna zvířata srdce?

Některá zvířata skutečně jsou bez srdce. Medúzy, hvězdice, a dokonce i korály se bez srdce obejdou velmi dobře. Hvězdice dokonce nemají krev, takže to vysvětluje, proč žádné srdce nepotřebují.

Video

Zdroj

1, 2, 3, 4

4.9/5 - (68 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu