10 nejkrásnějších popínavých rostlin na plot

Pokud si chcete užívat odpočinek na své zahradě naplno a dívat se na nádherné popínavé rostliny na vašem plotě a nebýt rušeni zvědavými sousedy nebo kolemjdoucími, jsou popínavé rostliny na plot jasnou, a oku velmi lichotící, volbou. Bez námahy se vinou po stěnách a plotech a přitom jsou okouzlující díky svým barevným květům a zeleným listům. Přečtěte si o 10 nejkrásnějších popínavých rostlinách, které vám zkrášlí zahradu i dvorek.

1) Hrachor vonný

Pro ty, kteří hledají nejen krásný pohled, ale také krásnou vůni, je hrachor vonný tou pravou rostlinou. Tato jednoletá popínavá rostlina je mimořádně vitální a může dorůst až do výšky tří metrů. Od června do srpna tyto popínavé rostliny hrachoru vytvářejí spoustu jemných květů ve fialové, červené, růžové nebo bílé barvě. Rostlina však není jen pastvou pro oči – květy sladkého hrášku vyzařují nádherně intenzivní vůni. Popínavé rostliny hrachoru vonného upřednostňují místo na plném slunci s ochranou před větrem a také pravidelné hnojení a zalévání (dbejte však na to, aby nedošlo k přemokření). Hnojivo na bázi rostlin, zajistí hrachoru delší dobu kvetení. 

2) Thunbergie křídlatá

Intenzivně zbarvené květy s hlubokým černým okem uprostřed: květy popínavé thunbergie křídlaté jsou velmi nápadné. Tato popínavá rostlina se nejlépe cítí na slunných a teplých místech a může dosáhnout úctyhodné výšky až dvou metrů. Kromě žlutých nebo oranžových květů je thunbergie křídlatá oblíbená pro své listy ve tvaru srdce. Pokud jí dopřejete dostatek živin a pravidelnou zálivku, stane se během chvíle efektní dekorativní zástěnou.

3) Jasmín nahokvětý

Zatímco jiné rostliny na začátku jara ještě spí, jasmín nahokvětý už je v plném květu a oplývá drobnými, jasně žlutými květy. V závislosti na teplotě se tato podívaná může odehrát i před Vánocemi, takže je bezpochyby jednou z nejkrásnějších popínavých rostlin kvetoucích v zimě. Své květy si zachovává až do dubna a i poté zůstává tato stálezelená popínavá rostlina okrasným základem zahrady. Jeho převislý růst je obzvláště působivý podél zdí. Jasmín nahokvětý rád roste na zastíněných místech. Na slunných místech jsou květy mnohem menší. I tato rostlina vyžaduje pravidelný řez, aby nezdřevnatěl a neuschl.

4) Povíjnice trojbarvá

Na rozdíl od vytrvalých popínavých rostlin, kterým často trvá roky, než dorostou do plné velikosti, je povíjnice trojbarvá rychle rostoucí popínavá rostlina. Rostliny vyseté na jaře se do léta elegantně vinou podél zdí a plotů a mohou dosáhnout úctyhodné výšky až tří metrů. Popínavé povíjnice se hodí zejména na slunná místa. V létě je pravidelně zalévejte a hnojte, abyste zajistili hojnost zářivých květů. Velké trubkovité květy jsou nádherné! Když se objeví poprvé, jsou růžové a později se mění na nebesky modré s nádechem bílé a žluté směrem ke středu.

5) Bostonský břečťan

Pokud z nějakého důvodu nechcete mít zahradu plnou barev, pak je pro vás tou pravou rostlinou bostonský břečťan popínavý, který nevyžaduje téměř žádnou péči. Tento extrémně vitální samopnoucí břečťan přeroste v rekordním čase i zdi a vysoké ploty. Bostonský břečťan je obzvláště oblíbený jako popínavá rostlina na fasády domů, protože nepotřebuje žádnou oporu, ale přesto dosahuje výšky až 20 metrů. Navíc je mimořádně odolný. Pro udržení šíření liány pod kontrolou je však nutné pravidelné stříhání. Břečťan bostonský je úchvatný na podzim, kdy se jeho listy zbarvují do šarlatova, ale bohaté zelené listy poskytují okouzlující obraz i v létě. Drobné žluté květy působí spíše nenápadně, ale rozhodně nejsou zbytečné – jako rostlina přátelská k včelám jsou květy skutečnou pastvou pro pilné včely a hmyz.

6) Hlohyně šarlatová

Hlohyně šarlatová nabízí nádherné barvy po celý rok. Od května do června je keř pokrytý nádhernými bílými květy, které se v říjnu změní v zářící oranžové plody. Jako stálezelený keř vystavuje hlohyně po celé roční období také své dekorativní lesklé listy. Naštěstí je tato rostlina také velmi nenáročná na péči a velmi dobře snáší řez. Na světlém až polostinném stanovišti s kyprou půdou bohatou na živiny se hlohyně šarlatová cítí jako doma. V zimě dbejte na to, aby nebyla vystavena silnému přímému zimnímu slunci nebo naopak příliš studenému větru.

7) Hybridní čajová růže

Tato královna květin vždy patřila k nejoblíbenějším rostlinám v zahradní architektuře a skvěle se hodí i na zdi a ploty. Svými kožovitými tmavými listy a bujnými květy vytvářejí růže stejně okouzlující jako krásný pohled. A v současné době existuje velké množství odrůd pnoucích růží. Při správné péči mohou pnoucí růže dosáhnout výšky až 3,5 metru. Aby se však pnoucím růžím dařilo, potřebují plnou pozornost zahradníka. Před výsadbou nezapomeňte připravit místo pro pnoucí růži a rostlinu pravidelně hnojte. Pravidelný řez pnoucí růže a dobrá zimní ochrana jsou také nezbytné pro zachování krásy růže po mnoho let.

8) Vistárie čínská

Když v květnu rozkvete vistárie čínská, promění ploty a zdi v moře květů. Se svými obrovskými latami květů, často v modré, fialové, růžové nebo bílé barvě, je nepřekonatelnou ozdobou každé zahrady. Ale i poté, co popínavá vistárie odkvete, je atraktivní zahradní ozdobou, a navíc krásně voní. Na teplém a slunném místě v zahradě se této rostlině bude dařit. Potřebuje však pravidelnou zálivku, zejména v létě. Nezbytností jsou také zahradnické nůžky: pro efektní kvetení čínskou vistárii pravidelně zastřihávejte.

9) Plamének popínavý

Pokud hledáte rychleji rostoucí odrůdu popínavé rostliny, je tato odrůda plaménku tou pravou volbou. Na konci jara nebo v pozdním létě přináší mnoho květů, takže buďte připraveni. Plaménku se nejlépe daří, když je vysazen ve stínu a necháte ho popínat na sluncem osvícené místo. Plaménky vysazujte do vlhké, ale dobře propustné půdy. Na jaře přihnojujte organickým kompostem a přidávejte běžné hnojivo. Pokud se o ně budete poctivě starat, mohou dorůst poměrně velké výšky – až 8 metrů!

10) Japonský zimolez

Japonský zimolez je další velká stálezelená popínavá rostlina, která má bílé a žluté květy, které působí mezi velkými zelenými listy jemně a převisle. Snese plné slunce, ale nejlépe se jí daří v polostínu. Dobře snáší křídové, hlinité i jílovité půdy a dorůstá poměrně vysoké výšky – až 9 metrů. I když může trvat roky, než dosáhne svého plného potenciálu, stojí tato rostlina za nenáročnou péči a čas.

Často kladené dotazy

Co používají popínavé rostliny jako oporu?

Treláže. Jsou oblíbenou volbou pro trénink popínavých rostlin. Pokud je pravděpodobné, že vaše rostlina bude poměrně těžká, měli byste zvolit silnější treláže než ty, které jsou potřeba pro drobnější rostliny. Ty mohou být v tradičním stylu, například dřevěné, nebo mohou být vyrobeny v extravagantnějším provedení.

Jak zalévat popínavé rostliny?

Před zaléváním počkejte, až půda zcela vyschne, a před dalším zaléváním ji nechte důkladně vyschnout. V zimě potřebují rostliny méně vody. V ideálním případě je zalévejte ráno. Nezapomínejte na hnojení, zejména během vegetačního období.

Kolik půdy potřebují popínavé rostliny?

Většina popínavých rostlin by měla být vysazena tak, aby vrchol kořenového balu byl na úrovni půdy, např. plamének však může být vysazen o 10-15 cm hlouběji. 

Lze popínavé rostliny pěstovat v květináčích?

Většinu popínavých rostlin lze pěstovat v nádobách, ale některé jsou vhodnější než jiné. Rozhodně však budete potřebovat velmi velký květináč.

Video

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (68 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu