Domácí úroda sladkých letních jahod prohřátých sluncem je jedním z největších potěšení. Jakmile si pořídíte jednu z těch nejlepších odrůd jahod, tak už budete jen sklízet neuvěřitelně sladké plody, které můžete přidat do koláčů, vyrobit domácí marmelády a nebo si je užít jen tak samostatně. Připravili jsme pro vás přehled 10 podle nás těch úplně nejlepších druhů jahod, které jsou výborné a navíc odolné proti různým chorobám.
1) Gariguette
Jahoda francouzské odrůdy Gariguette má dlouhé, protáhlé plody a vynikající chuť, která je příjemně sladká, ale ne příliš. Jahody této odrůdy mají měkkou dužinu a pokud se rozhodnete si tyto jahody pořídit, pak se na plody můžete těšit od poloviny května do poloviny června. Jejich výhoda? Jsou mrazuvzdorné až do -15 stupňů.
2) Alpské jahody
Malé alpské jahody mají překvapivě rozmanité barvy. Plody jsou drobné, ale neuvěřitelně sladké, vlastně je to nejsladší odrůda, kterou můžete pěstovat. Plodí od června do srpna a nejlépe chutnají čerstvé, nijak neupravené. Alpské jahody potřebují dostatek světla a pravidelné zalévání.
3) Korona
Jahody odrůdy korona asi nejsou ničím, co by vás podle názvu lákalo. Ve skutečnosti se jedná o chuťově vynikající jahody, které jsou odolné mrazu i chorobám. Existují však i své stinné stránky, kterými je nadměrné odnožování a skvrnitost, na kterou tato odrůda často trpí. Jahody odrůdy Korona údajně chutná nejlépe do tří hodin po utržení.
4) Charlotte
S touto stáleplodící francouzskou odrůdou oceníte několikanásobnou sklizeň sladkých plodů od června až do prvních mrazů na podzim, a to i během letních veder. Navíc opylovači milují její purpurově růžové květy. Kromě toho, že tato odrůda dobře snáší chlad, tak je také odolná proti roztočům a plísni. Odrůdě Charlotte se nejlépe daří na plném slunci.
5) Sonata
Sonata je středně raná odrůda s příjemnou jahodovou vůní a dobrou rovnováhou sladké a kyselé chuti. Dobře snáší i nepřízeň počasí, včetně horkých období a silných dešťů. Sonata pochází z Holandska a v květnu a červnu se můžete těšit na její velké, pevné a trvanlivé plody, které jsou velmi sladké.
6) Albion
Kalifornská odrůda jahod Albion má sice menší, ale za to lepší plody. Jahody Albion jsou trvale sladší než většina odrůd, a proto se skvěle hodí do dezertů i k čerstvé konzumaci. Jsou velmi pevné, velké a uvnitř i na povrchu intenzivně červené. Sklízí se od května až do září a jsou oblíbené zejména u dětí – jahod je totiž stále dostatek. Rostliny jahodníku Albion mají určitou odolnost vůči verticiliovému vadnutí a fytoftorové hnilobě korunky, takže si tyto sladké plody můžete vychutnávat bez obav.
7) Delizzimo
Pokud hledáte plody připravené ke sklizni od začátku sezony až do začátku podzimu, odrůda Delizzimo vás nezklame. Tato kompaktní stáleplodící odrůda s drobnými bílými květy je známá vysokými výnosy plodů sladké chuti. Rostliny mají v době zralosti výšku a rozpětí 10-24 cm. Pěstujte ji na plném slunci.
8) Rumba
Odrůda Rumba není náchylná na choroby, pouze mírně na plísně – těm však lze poměrně lehce předejít opatrnou zálivkou a odstraňováním suchých částí. Jednoduše: Udržujte kolem jahod pořádek a zbytečně je nepřelévejte. Odmění se vám velkým výnosem kulatých plodů, které mají zpočátku sklizně lehce nakyslou chuť a s postupující se sezonou jsou čím dál sladší.
9) Honeoye
Honeoye je středně raná červnová odrůda, která je extrémně odolná vůči chladu a mimořádně produktivní. Plody jsou velké a velmi chutné, ale objevují se až ve druhém vegetačním období. Poté bude rostlina jahodníku Honeoye trvale plodit dalších 4-5 let. Jahodníky odrůdy Honeoye jsou velmi odolné vůči chorobám jako je šedá plíseň jahod. (Zdroj)
10) Ozark Beauty
Ozark je stále plodící odrůda, která je skutečně silná. Počáteční sklizeň v každé sezóně se skládá z velmi velkých, nepravidelných, sladkých bobulí, které jsou v následujících sklizních v průběhu sezóny rovnoměrnější. Mnozí zahrádkáři považují odrůdu Ozark za celkově nejlepší ze všech stále plodících odrůd jahod.
Nejčastější dotazy
❓Jaké podmínky jsou pro jahody nejlepší?
Jahody rostou nejlépe v hluboké, písčitohlinité půdě bohaté na organické látky. Půda však musí být dobře odvodněná, aby jahody netrpěly na onemocnění a hnilobu kořenů. Zapomeňte na místa, která zůstávají mokrá až do pozdního jara. Na stanoviště by mělo dopadat plné sluneční světlo a mělo by mít pozvolný sklon. (Zdroj)
❓Kolik let budou rostliny jahodníku plodit?
Jahodníky mohou plodit až čtyři nebo pět let. Po prvních dvou až třech letech se však výnosy mohou výrazně snížit v důsledku chorob, proto doporučujeme v této době zakoupit novou rostlinu. (Zdroj)
❓Jaké rostliny nesnášejí jahody?
Rostliny jako rajčata, lilek, brambory, melouny, papriky, růže, máta a okra mohou ve skutečnosti přispívat k chorobám jahodníků. Je nutné si uvědomit, že jahody by se neměly vysazovat ani na záhony, na kterých se nedávno tyto rostliny nacházely. (Zdroj)
❓Kolik měsíců rostou jahody?
Jahody rostou v průměru zhruba tři měsíce. Tyto tři měsíce zahrnují celý proces pěstování až do doby sklizně.
Video
Zdroj