10 nejhezčích balkonových květin vhodné na přímé slunce

Ať už máte velkou, sluncem zalitou střešní terasu, nebo malý, ale slunný balkon v bytě, vždy je dobrý nápad zútulnit prostor několika rostlinami. A právě na slunném balkoně se daří těm květinám, které zbožňují přímé slunce. Tyto rostliny se navíc dobře přizpůsobí životu v truhlících a vydrží zvýšené teplo a vítr na vyvýšeném místě. Jaké to jsou? Podívejte se na 10 nejhezčích balkonových květin vhodných na přímé slunce.

1) Levandule

Na balkonech se dobře daří několika bylinkám, například levanduli, tymiánu a bazalce. Levandule má z nich nejnápadnější květy. Tato aromatická rostlina existuje ve stovkách odrůd, které kvetou v různých nádherných odstínech fialové nebo bílé barvy, takže můžete své balkonové zahradě dodat barvu i příjemnou vůni. Levandule je také odolná vůči suchu, horku a větru. Navíc můžete sklízet květy a listy k ochucení potravin nebo k vytvoření pytlíčků podporujících spánek. Levandule k životu potřebuje plné slunce a dobře propustnou půdu.

2) Verbena (sporýš)

Další atraktivní možností pro balkonové zahrady je verbena. Tato suchu odolná kvetoucí rostlina se dobře hodí do okenních truhlíků nebo květináčů u zábradlí, kde může přelévat přes boky. Existuje mnoho různých odrůd verbeny v barvách, jako je bílá, růžová, červená, modrá, fialová a dvoubarevná. Verbeny se pěstují poměrně snadno, i když mohou mít problémy s plísní. Chcete-li tuto chorobu minimalizovat, umístěte rostlinu na místo, kde nad ní bude dobře proudit vzduch, a při zalévání se vyvarujte namočení listů.

3) Muškáty (Pelargonie vonná)

Muškáty jsou oblíbené již desítky let a dobře se kombinují s téměř všemi ostatními rostlinami v truhlících. Tyto rostliny, které jsou odolné vůči suchu, se nazývají také pelargonie a jsou k dostání v mnoha zářivých barvách, včetně růžové, červené, oranžové a fialové. V závislosti na odrůdě mohou být muškáty nenáročné na údržbu (některé druhy mohou být trochu vybíravé). 

4) Mandevila

Mandevila je nádherná a snadno se o ni pečuje. Zahradníci obvykle vysazují mandevilu odolnou vůči teplu jako jednoletku, protože při poklesu teplot k bodu mrazu odumírá. Kvetoucí liánu můžete nechat přezimovat v interiéru, ale mějte na paměti, že při požití je jedovatá, proto ji chraňte před domácími zvířaty a malými dětmi.

5) Záplevák

Květina jménem záplevák potřebuje ve skutečnosti jen jedno – hodně slunečního světla. Pokud si tuto rostlinu vysadíte na svém balkoně, nebudete zklamáni. Její nesčetné květy, jejichž barva se pohybuje od žluté po červenou, se vyrovnají slunečnímu žáru a navíc přitahují užitečný hmyz, například včely. A nejen to, záplevák snese i nízké teploty. Rostlina je totiž mrazuvzdorná až do -20 °C, takže je ideální do zahrad, kde jsou chladnější zimy.

6) Petunie

Klasikou mezi balkonovými rostlinami je petunie. Okouzlí každou zahradu svými krásnými květy, které kvetou nepřetržitě od května do října. Díky nepřebernému množství odrůd a barevných variací si každý najde něco pro sebe. Petunie jsou mezi zahrádkáři oblíbené, protože jsou nenáročné na pěstování a při pěstování na vhodném místě nepotřebují příliš péče. Je to opravdový milovník slunce, dává přednost místům s dostatkem slunečních paprsků, ale také s určitým úkrytem před deštěm. 

7) Mečík

Když v červenci začne kvést majestátní mečík, rychle upoutá pozornost všech. Mečíci dorůstají výšky až jeden a půl metru a předvádějí svou nádheru krásných květů na obou stranách stonku. Navíc se vyskytují ve všech možných barvách a rychle vytvoří pestrobarevné moře květů. Jako letní květina mečík miluje plné slunce a daří se mu na slunném místě. Přes zimu by však měla být rostlina v interiéru, protože je obzvláště citlivá na mráz. Mají také vysoké nároky na draslík – proto nezapomínejte na výživu.

8) Libora

Už vás nebaví dívat se na stále stejné rostliny v květináčích? Pak by pro vás mohla být libora tou pravou. Libory jsou velmi jedinečné, protože jejich květy mění barvu v průběhu zrání. Například při prvním rozkvětu mohou být jemně žluté a na podzim se zbarví do karmínově červené. Liborám se nejlépe daří na slunných místech – nejlépe na plném slunci.

9) Sanvitalie plazivá

Sanvitalie plazivá vypadá vždy dobře, ať už na záhoně, v nádobě nebo na balkoně. Miluje plné slunce a díky němu skutečně září krásou. Díky svým bohatým jasně žlutým květům je sanvitalie plazivá vizuální lahůdkou, která potěší nejednoho člověka. Ke všemu je také odolná a nenáročná na péči, takže je ideální pro začátečníky.

10) Citrusy

Citrusy, jako jsou pomeranče, citrony a limetky, byly kdysi dostupné pouze šlechtě a bohatým lidem. Koneckonců jejich údržba byla časově i finančně náročná. Dnes se však s tímto exotickým ovocem setkáváme ve stále větším počtu zahrádek. Tyto stromy pěstované v květináčích okamžitě promění každou terasu nebo balkon v exotický ráj. Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít při péči o všechny druhy citrusových stromů na paměti, je umístění. Zejména v létě tyto stromy vyžadují slunné stanoviště a rády se vyhřívají na slunečních paprscích od rána do večera. V zimě své citrusy přesuňte do interiéru.

Často kladené dotazy

Která další květina je vhodná na balkon?

Macešky jsou jedny z nejsnadněji pěstovatelných květin, zejména pro balkonové zahrady. Dobře rostou v nádobách, okenních truhlících i závěsných koších.

Potřebují balkonové květiny nějakou speciální péči?

Balkonové květiny ocení pravidelné zalévání, hnojení a také zastřihávání a obírání uschlých květů, které by mohly bránit v růstu nových.

Co dalšího lze pěstovat na přímém slunci?

Bylinky. Všechny bylinky mohou snadno růst na vzdušném a slunném balkoně. Rozmarýn, bazalka, máta, koriandr, kopr a tymián patří k těm nejlepším, které můžete pěstovat.

Video

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu