10 nejznámějších druhů břečťanu: tipy na pěstování

Břečťan je ikonická popínavá nebo plazivá stálezelená liána, kterou zná mnoho zahrádkářů. Jakmile se břečťan začne pnout, může rychle pokrýt stěnu svými nádhernými zelenými listy. Břečťany jsou fantastické strukturální rostliny a jsou také velmi prospěšné pro volně žijící živočichy. V tomto článku se seznámíme s deseti oblíbenými druhy břečťanu i s tím, jak je pěstovat na zahradě i v interiéru.

1) Břečťan popínavý

Břečťan popínavý zná nejspíš naprosto každý. Je typickým druhem břečťanu a je to plodná popínavá liána s leskle zelenými laločnatými listy se světle zelenými žilkami. Tento druh břečťanu je pro volně žijící živočichy velkým zdrojem nektaru pro hmyz a potravy a hnízdišť pro ptáky. Břečťan popínavý lze pěstovat také v květináčích nebo jako pokojovou rostlinu. Pěstování břečťanu popínavého na venkovní zdi může dokonce fungovat jako přírodní izolace. Břečťan dokáže v zimě uchovat teplo a v létě udržet váš dům chladný. Při správném typu opory se břečťan může vyšplhat až do výšky 30 metrů.

2) Břečťan kanárský

Břečťan kanárský pochází z Kanárských ostrovů a může se vyšplhat až do výšky 30 metrů. Kožovité zelené listy mají v mládí pět laloků a mohou dorůstat šířky až 20 centimetrů! Mladé stonky mají lehký červený nebo fialový nádech, ale v dospělosti se mění na šedohnědé. Břečťan kanárský je dalším plodným druhem, který se může rychle rozrůstat, takže je třeba jej pravidelně stříhat.

3) Břečťan alžírský

Břečťan alžírský je díky svým nádherným listům jedním z nejatraktivnějších druhů břečťanu. Jeho listy jsou lesklé a mohou být tmavě zelené nebo pestré s načervenalými stonky, které mohou dorůstat délky až 12 metrů. Břečťan alžírský snáší chladnější oblasti lépe než jiné druhy břečťanu pocházející z teplého podnebí. Je také o něco odolnější vůči suchu než ostatní druhy.

4) Břečťan kavkazský

Břečťan kavkazský je jedním z nejrychleji rostoucích druhů břečťanu. Tento druh břečťanu, který pochází z některých oblastí Blízkého východu, se může vyšplhat až do výšky 30 metrů, pokud má vhodnou konstrukci. Mladé listy jsou tmavě zelené s pěti laloky, zatímco dospělé listy mají srdčitý tvar. Břečťan kavkazský je také dlouhověký, některé exempláře jsou zaznamenány až do stáří přibližně 400 let. Tento břečťan vytváří od konce léta do pozdního podzimu laty cibulovitých zelených květů, po nichž následují černé bobule. Vzhledem k jeho bujnému růstu je třeba jej pravidelně stříhat, abyste ho udrželi pod kontrolou.

5) Břečťan irský

Břečťan irský je rychle rostoucí druh břečťanu, který je v některých oblastech považován za invazní. Břečťan irský má leskle zelené trojúhelníkovité listy s poněkud slabšími světle zelenými žilkami než břečťan anglický. Tyto dřevnaté liány mohou pomocí vzdušných kořenů na stoncích šplhat také až do výšky 30 metrů. Květy se objevují na podzim a po nich následují modročerné bobule. 

6) Břečťan japonský (Hedera rhombea)

Břečťan japonský pochází z některých částí východní Asie, například z Japonska, Koreje a pobřežních oblastí Číny a Tchaj-wanu. Ve svém původním prostředí dává přednost skalnatým svahům a roste v mračných lesích. Tento břečťan se vyznačuje lesklými tmavě zelenými listy, které jsou mírně kosočtverečné. Některé odrůdy mohou mít i bílé zbarvení. Od poloviny podzimu do začátku zimy vytváří japonský břečťan žlutozelené květy, po nichž následují kulaté černé bobule. Japonský břečťan se může vyšplhat až do výšky 30 metrů, pokud má dostatečně velkou plochu. Tento břečťan udržujte pod kontrolou po celý rok pravidelným prořezáváním.

7) Břečťan německý (Delairea odorata)

Břečťan německý není pravý břečťan. Místo toho patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Přestože německý břečťan vypadá podobně jako anglický břečťan, oba druhy ve skutečnosti nejsou příbuzné. Tento druh břečťanu má masité zelené laločnaté listy, které mohou být široké i přes 7,5 cm. Německý břečťan také vytváří od zimy do jara deštníky jasně žlutých květů. Německý břečťan dorůstá výšky až 4 metry a roste poměrně dost rychle.

8) Švédský břečťan (Plectranthus verticillatus)

Ačkoli je tato rostlina známá jako břečťan švédský, také se nejedná o pravý břečťan. Patří do čeledi mátovitých nebo šalvějovitých. Tento břečťan vytváří mírně okrouhlé leskle zelené listy, které mají aromatickou vůni. Listy mají také fialovou spodní stranu pokrytou jemnými chloupky. Břečťan švédský dorůstá výšky až 90 cm a může se rozrůstat přibližně do výšky 60 cm. Švédský břečťan lze pěstovat také jako pokojovou rostlinu. 

9) Břečťan Goldchild

Břečťan Goldchild má pěticípý obrys, který je velmi zřetelný, a to i díky banánově žlutým okrajům, které příjemně, ale harmonicky kontrastují se zelenými listy. Světlejší, pěkné rovné žilky pak dodávají stříbřitě zelenou konečnou podobu kráse listů tohoto břečťanu. I tato odrůda má husté a krycí listy a díky svému mírnému a uklidňujícímu vzhledu bude ideální, pokud chcete mít na zahradě zavedený vzhled, který zároveň přináší pocit bezpečí a klidu. Jedná se o velmi odolnou a snadno pěstovatelnou a přizpůsobivou odrůdu, která je mrazuvzdorná a vyžaduje plné slunce, ale bez potíží zvládne i stín.

10) Břečťan Pastuchův

Ještě jinak působí ruský břečťan Pastuchův s kopinatými zelenými listy, které rostou v protilehlých párech a na jasně červených řapících. Samotné listy jsou pravidelně uspořádány, někdy na obloukovitých větvích, což je u břečťanu neobvyklé, a jsou zakončeny malým shlukem černých bobulí. Upozorňujeme, že všechny části této rostliny jsou jedovaté, takže od něj držte dál jak děti, tak i zvířata.

Pěstování břečťanu v interiéru 

Pěstování břečťanu v interiéru není obtížné, pokud rostlině poskytnete vše, co potřebuje. Nejdůležitější součástí péče o pokojové rostliny břečťanu je světlo. Všechny pravé břečťany potřebují jasné světlo. Pestré kultivary snesou i střední světlo, ale mějte na paměti, že při slabším světle bude jejich pestrost méně výrazná. Bez dostatku světla budou vnitřní rostliny břečťanu nohaté a budou vypadat nemocně. Budou také náchylnější k napadení škůdci. 

Při zalévání břečťanu vždy před přidáním vody zkontrolujte půdu. Břečťany mají raději mírně suchou půdu, proto ji nechte trochu vyschnout (na povrchu suchou na dotek), než břečťan znovu zalijete. Ujistěte se také, že má rostlina výbornou drenáž, protože břečťan nemá rád stojatou vodu nebo příliš mokrou půdu. Péče o břečťan by měla zahrnovat také pravidelné hnojení. Na jaře, v létě a na podzim hnojte břečťan přibližně jednou měsíčně hnojivem bohatým na dusík a rozpustným ve vodě. Nehnojte v zimě, protože v tomto období břečťan spí a hnojivo může v tomto období způsobit více škody než užitku.

Péče o břečťan ve venkovním prostředí

Venkovní břečťan je rostlina nenáročná na péči, ale stejně jako všechny ostatní rostliny i on ocení ty nejlepší podmínky, které mu můžete na zahradě poskytnout, aby se mu dařilo. Této popínavé rostlině se venku daří na stinných nebo polostinných místech. Platí pravidlo, že čím tmavší má listy, tím více se mu daří ve stínu, a čím světlejší má listy, tím světlejší místo na zahradě mu můžete dopřát. Dává přednost vápenité půdě a místu, kde jí nehrozí vyschnutí. Aby koncem zimy a začátkem jara nezřídla a listy jí nespálilo jarní slunce, je dobré rostliny v tomto období zalévat, aby byly lépe vybavené. Pokud chcete omezit šíření, můžete liány v určitém okamžiku během roku snadno seříznout. 

Nejčastější dotazy

Jaké jsou nejlepší podmínky pro růst břečťanu?

Břečťanům prospívá dobrá cirkulace vzduchu a neměly by být přeplněné. Břečťanům se daří při chladných až mírných pokojových teplotách 10 až 20 °C přes den a o trochu nižších v noci. Pro břečťan je vhodná kvalitní, bohatá komerční směs pro pokojové rostliny. Měly by být zasazeny v nádobě s dobrou drenáží.

Roste břečťan lépe v interiéru nebo venku?

Ve skutečnosti není břečťan v interiéru tak odolný jako venku. Mnoho zahrádkářů se domnívá, že když je tak neústupný venku, bude se mu stejně dobře dařit i uvnitř. Většina druhů břečťanu však ve skutečnosti v interiéru jen těžko prospívá. Je to proto, že nemají rádi suchý vzduch a stálé teploty.

Jak často mám břečťan zalévat?

Zalévání. Zalévejte každých 5 až 7 dní v závislosti na světle a teplotě. Půdu udržujte rovnoměrně vlhkou, ale ne přemokřenou.

Video

Zdroj

1, 2, 3, 4

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu