Sršeň mandarínská vs. sršeň obecná: nebezpečný zabiják

Bodnutí od jakéhokoliv hmyzu nahání hrůzu, sršně však budí obrovský respekt. Není se čemu divit, sršně mohou být mnohem větší než včely či vosy, navíc se říká, že sršně dokážou několika bodnutími člověka i usmrtit. Jak je to s druhy sršní? V tomto článku se dozvíte rozdíl mezi sršní mandarínskou a sršní obecnou.

Sršeň mandarínská

autor: harum.koh

Tento druh sršně pochází z Asie a z toho důvodu se můžete setkat také s označením sršeň asijská. Patří mezi největší druh vos na světě a má na starost spoustu úmrtí. V Japonsku sršně zabíjí více lidí než žraloci ve všech světových oceánech dohromady (Zdroj). Sršeň mandarínská může mít velikost zhruba 5,5 cm, s rozpětím křídel je to pak ještě více. Samotné žihadlo sršně mandarínské je pak dlouhé více než půl centimetru! 

V případě ohrožení, stejně jako většina vos, brání sršeň asijská svá hnízda velice agresivně. Oproti sršni obecné jsou větší, tmavší a také mnohem agresivnější. Svá hnízda mají ukrytá v zemi a v případě napadení člověka jsou schopny za ním letět kamkoliv, jen aby jej pořádně zastrašily a pobodaly.

Jedním ze základních faktorů, které činí sršně tak nebezpečné, je jejich žihadlo. I když je pravděpodobnost, že vás sršeň bodne, velmi malá, když se rozhodne zaútočit, může to mít fatální následky. Hlavním důvodem, proč je sršní žihadlo ve srovnání s jiným bodavým hmyzem tak smrtící, je jeho velikost. Obecně není sršní jed pro člověka považován za tak toxický, ale vzhledem k jejich velikosti může být množství jedu, které uvolní na jedno bodnutí, škodlivé. Sršni uvolňují na jedno bodnutí více jedu než jakýkoliv jiný bodavý hmyz. Mohou však bodnout i vícekrát. Sršeň také při bodnutí vyšle feromony, kterými přivolá další sršně, kteří přispěchají na pomoc. Jestliže vás tedy bodne sršeň, rychle upalujte pryč. Tyto feromony se přidávají i do některých parfémů – v tom případě byste sršeň mandarínskou mohli přitahovat.

Většina druhů vos (sršně jsou také vosy) si staví hnízda vysoko, buď pod širým nebem, nebo zakrytá na stromech či půdách. Sršeň mandarínská hnízdí takto vysoko nad zemí jen výjimečně, místo toho si raději vytváří své papírové domovy uvnitř nor savců. Díky tomu je obtížné je najít a často na ně člověk omylem narazí. (Zdroj)

Sršeň obecná

Sršeň obecná je mnohem oblíbenější a klidnější, než ta mandarínská. Mezi hlavní důvod patří to, že je schopná denně zlikvidovat spoustu otravného hmyzu, který nám lidem pouze překáží a nebo jej bereme jako hrozbu – například klíšťata. 

Sršně obecné skutečně nejsou tolik agresivní jako sršně mandarínské. Ve skutečnosti jsou považovány za mírumilovná stvoření, která mají tendenci se vyhýbat konfliktům a útočí pouze v případě, kdy se cítí ohroženě. To se může stát třeba tehdy, když se dostanete do blízkosti jejich hnízda a nebo děláte rychlé pohyby (Zdroj). Sršně obecné však také brání agresivně svou kolonii, pokud je vyrušena. Hlasité vibrační zvuky, například ze sekaček na trávu nebo foukačů listí, mohou dělnice sršně vystrašit a způsobit, že bodnou lidi i domácí zvířata. Kolonie sršňů obecných mohou na konci sezóny čítat až několik stovek dělnic. A ty určitě rozzlobit nechcete.

Nejčastější dotazy

Mohou sršně obecné bodnout vícekrát?

Ano, mohou. Navzdory své velikosti je žihadlo sršně obecné bolestivé přibližně stejně jako žihadlo včely medonosné. Na rozdíl od včely medonosné mají sršně obecné hladká žihadla a mohou bodnout vícekrát.

Co dělat, když mě bodne sršeň mandarínská?

Pokud vás sršeň mandarínská bodne, důkladně omyjte místo žihadla vodou a mýdlem a přiložte led, abyste zpomalili šíření jedu. Žihadlo nebude nutné odstraňovat. Pokud vás sršeň bodla vícekrát nebo máte příznaky alergické reakce, vyhledejte lékařskou pomoc. V případě potřeby si vezměte antihistaminikum nebo použijte krémy na snížení svědění.

Přitahuje sršně světlo?

Ano. Dělnice sršňů jsou aktivní v noci. Přitahují je světla a mohou vylekat majitele domů tím, že vletí do oken, kde jsou viditelná světla.

Proč jsou sršni agresivní?

Stejně jako většina hmyzu, který si staví hnízda, i sršni obvykle útočí na obranu své kolonie pouze tehdy, když mají pocit, že je ohrožena. To je většinou pouze tehdy, když se někdo nebo něco přiblíží do těsné blízkosti hnízda (poloměr je obvykle 2-3 m).

Žijí sršni i po bodnutí?

Na rozdíl od včel sršně po bodnutí neumírají. Ve skutečnosti mohou bodnout více lidí, a to několikrát během svého života. 

Video

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu