Nejoblíbenější druhy rajčat: jaké jsou ty nejlepší?

Rajčata mají svěží, jemnou chuť a jsou obvykle červená, ale vyskytují se i v jiných barvách, od žluté přes oranžovou až po fialovou. Jsou bohatá na živiny jako je vitamin C a antioxidanty včetně beta-karotenu a lykopenu, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Existují tisíce druhů rajčat, obecně se však rozdělují do osmi typů. Chcete je znát všechny?

1) Cherry rajčata

Cherry rajčata jsou kulatá a tak šťavnatá, že při kousnutí mohou prasknout. Tato rajčata chutnají podobně jako ostatní čerstvá rajčata, ale vzhledem k jejich malé velikosti může být jejich chuť o něco koncentrovanější. Jedno cherry rajče obsahuje pouze 3 kalorie a stopové množství několika vitamínů a minerálů. Mají ideální velikost do salátů nebo se dají jíst samostatně jako svačina. Hodí se také na špízy, kebab a k mini mozzarele.

2) Hroznová rajčata

Hroznová rajčata jsou ještě přibližně o polovinu menší než cherry rajčata, jsou tedy opravdu malé. Neobsahují tolik vody a mají podlouhlý tvar. Jedno hroznové rajče má pouze 1 kalorii. Stejně jako cherry rajčata jsou hroznová rajčata vynikající do salátů nebo se jedí samostatně jako svačina. Pro použití na špízy jsou však pravděpodobně příliš malá. Pokud vám nevyhovuje šťavnatost cherry rajčat, může pro vás být lepší volbou právě odrůda hroznových rajčat.

3) Římská rajčata

Římská rajčata mají podlouhlý vejčitý tvar a dorůstají délky kolem tří centimetrů. Jejich jasně červená, hladká a tlustá slupka ukrývá masitou dužinu s malým množstvím semen, vysokým obsahem cukru a kyselin a nízkým obsahem vlhkosti ve srovnání s jinými odrůdami rajčat, což je ideální pro vaření rajčatové omáčky nebo pasty.  Římská rajčata jsou také známá jako švestková rajčata. Jedno římské rajče obsahuje 1 gram vlákniny. Jsou přirozeně sladká a šťavnatá, což z nich činí solidní volbu pro zavařování nebo přípravu omáček. Stejně tak jsou oblíbená v salátech.

4) Rajčata beefsteak

Rajčata Beefsteak jsou velká, robustní a dostatečně pevná, aby si udržela svůj tvar i při krájení na tenké plátky. Jedno velké beefsteakové rajče obsahuje 2 gramy vlákniny a 28 % denní hodnoty vitaminu C – antioxidačního vitaminu posilujícího imunitu. Takže se je rozhodně vyplatí jíst! Jsou ideální k nakrájení na chleba a do hamburgerů. Mají také jemnou chuť a jsou šťavnaté, takže jsou vhodnou volbou pro zavařování nebo přípravu různých omáček.

5) Rajčata Heirloom

Rajčata Heirloom se výrazně liší velikostí a barvou – od světle žluté přes jasně zelenou až po tmavě purpurově červenou. Nejsou to hybridní rajčata a jejich semena se uchovávají a předávají bez křížového opylení s jinými druhy. Rajčata Heirloom mají podobné nutriční hodnoty jako ostatní rajčata. Středně velké rajče obsahuje 552 mcg betakarotenu, silného antioxidantu, který je prekurzorem vitaminu A – ten je důležitý pro dobrý zrak. Jsou ceněné pro svou chuť, takže se skvěle hodí na konzervování, přípravu omáček i samotnou konzumaci – lehce osolené, pokud to preferujete.

6) Rajčata na vinné révě

Rajčata na révě se prodávají ještě připojená k révě, na které vyrostla. Tím se prodlužuje jejich trvanlivost. Jedno střední rajče na révě má obsah živin podobný jako jiné odrůdy, obsahuje 3 160 mcg lykopenu – silného antioxidantu s ochrannými účinky na srdce. Obvykle jsou dostatečně velké a pevné, aby se daly krájet na chleba a sendviče, ale lze je použít i do konzerv a omáček.

7) Zelená rajčata

Možná je pro vás překvapivé, že v některých oblastech se při vaření používají nezralá zelená rajčata. Například na jihovýchodě Spojených států jsou oblíbená smažená zelená rajčata, která se nakrájí na plátky, obalí v kukuřičné mouce a usmaží. Zelená rajčata jsou pevná, snadno se krájejí a stejně jako ostatní odrůdy mají nízký obsah kalorií. Jsou také vynikající pro konzervování a přípravu omáček. Jsou pikantní a mírně kyselá, takže pokrmům dodávají jedinečnou chuť a barvu. Nezralá zelená rajčata však obsahují větší množství alkaloidů než zralá, což je činí hůře stravitelnými. U některých lidí mohou způsobovat zažívací potíže, proto by se neměla jíst syrová.

8) Rajčata Cherokee Purple

Rajčata Cherokee Purple dostala své jméno podle slupky, která se vyznačuje sytými, prašnými odstíny fialové a růžové barvy s často zelenými rameny. Dužina je sytě růžová s vlhkými a červenými, někdy zelenými kapsami semen. Chuť rajčat Cherokee Purple se skládá z bohaté kombinace převážně sladkých a částečně kyselých tónů. Navzdory relativní sladkosti rajčete není jeho chuť v žádném případě sacharinová. Je spíše vyvážená, komplexní a lehce kouřová. Nakrájejte na plátky, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Jsou totiž vynikající jen tak.

Často kladené dotazy

Které rajče je nejzdravější?

Rajčata Heirloom. Tyto rajčata jsou obvykle nejzdravější, protože nejsou geneticky modifikovaná a mají tendenci zachovávat si nejvyšší obsah antioxidantů ze všech odrůd rajčat. Velice zdravé jsou samozřejmě všechny rajčata.

Která rajčata vydrží nejdéle?

Cherry rajčata si zachovávají kvalitu přibližně 4 až 6 dní při pokojové teplotě nebo až dva týdny v chladničce.

Jsou rajčata vhodná pro diabetiky?

Rajčata mohou lidem s cukrovkou pomoci snížit krevní tlak. Čerstvá celá rajčata mají nízký glykemický index (GI). Potraviny s nízkým GI skóre uvolňují cukr do krevního oběhu pomalu a je nepravděpodobné, že by vyvolaly vzestup hladiny cukru v krvi.

Videa

Zdroj

1, 2, 3

4.9/5 - (67 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu