10 nejběžnějších druhů sov v ČR: uhádnete, které to jsou?

Sovy jsou tajuplná stvoření, která ožívají v noci a mnoho lidí o nich skoro nic neví. U nás v Česku se jich zdržuje několik, každá sova však preferuje jiné prostředí. Některé se s oblibou vyskytují u lesů blízko vody, jiné zase na polích a velkých zahradách. Uhádnete, kterých 10 nejběžnějších druhů sov máme v ČR?

1) Puštík obecný

Puštík má zakulacené tělo a hlavu s kruhem tmavých per kolem obličeje, který obklopuje tmavé oči. Tato rozkošná sova s rozkošným jménem se u nás vyskytuje nejčastěji a dokonce ji můžeme spatřit i ve velkých městech. Bohatě jí stačí větší park nebo zarostlá zahrada, kde se vyskytuje dostatek hlodavců. Houkání puštíka připomíná zvláštní chechot, ze kterého může mírně mrazit. 

2) Výr velký

Výr velký je velká a v Česku největší vyskytující se sova s mohutným tělem a pruhovaným peřím. Jejím nejvýraznějším znakem jsou opeřené uši. Jako životní prostředí preferuje směs živých plotů, křovin, polí, lesů a vodních ploch. Výr velký je samotář a většinou se vyskytuje na jednom místě, nejraději však má místa v blízkosti vody a zvířat. Je to však noční pták a celý den prospí a navíc je vzácný, takže jej nejspíš jen tak nepotkáte. Pokud však vyrazíte ven v noci a uslyšíte skřehotavé a hrůzostrašné zvuky připomínající u-huu, u-huu, pak jste nejspíš skutečně narazili na výra.

3) Kalous ušatý

Jak už napovídá její jméno, tato sova má skutečně velké a výrazné uši, díky kterým ho pozná skutečně každý. Kalous ušatý má rád roztroušenou zeleň, kde spokojeně loví hlodavce. Můžete jej před setměním spatřit u lesů, v parcích, na velkých zahradách a polích nebo na hřbitovech, kde má klid. Zajímavostí je, že samice jsou obecně mnohem větší, než samci a kalous ušatý je téměř nejštíhlejší ze všech sov – je to jeho obranná vlastnost proti predátorům.

4) Sýc rousný

V temných nočních hodinách ožívá ve smrkových a jedlových lesích Evropy sova jménem sýc rousný. Tato sova s jasnýma očima a hranatým obličejem sedí na svém bezpečném místě a čeká na drobné savce a ptáky, než se snese pařáty dolů, aby se jich zmocnila. Od konce zimy do jara se temným lesem rozléhá jeho rychlé duté houkání, kterým samec volá partnerku. Sýc rousný je malá sova bez ušních boltců a běžně stráví celý rok v lesích.

5) Sova pálená

Tato štíhlá sova s bělavým obličejem, hrudí a břichem a bělostnými horními partiemi hnízdí přes den na skrytých, tichých místech. Dříve byla často k vidění na kostelních věžích a dokonce i na půdách. V noci loví na otevřených polích a loukách na vzletných křídlech. Najdete je, když se zaposloucháte do jejich strašidelného, skřehotavého volání, které je zcela odlišné od houkání ostatních sov. Přestože je sova pálená rozšířena po celém světě, v některých částech svého areálu ubývá v důsledku ztráty životního prostředí. (zdroj)

6) Kulíšek nejmenší

Kulíšci obecní jsou výrazní ptáci – když jsou vzrušení, mrskají ocasem ze strany na stranu. Když jsou rozzlobení, zvednou peří na těle a hlavě, když se bojí, drží je pevně u vzpřímeného těla. Kulíšek je velikostně přesným opakem výra a je skoro stejně velký, jako obyčejný vrabec. Tato rozkošná maličká sovička však mate tělem – dokáže ulovit kořist, která je větší než ona sama. (zdroj)

7) Sýček obecný

Sýček obecný, sova dlouhá asi 20 cm se kromě Česka vyskytuje v dalších státech Evropy, střední Asii a severní Africe a byla zavlečena i na Nový Zéland a do Spojeného království. Jsou aktivní přes den a často hřadují na volném prostranství. Obvykle hnízdí v budovách nebo v přirozených norách v savanách, na pastvinách, na skalách a v roklích. Malé sovy se živí hmyzem, drobnými savci, ptáky a plazy. Malé sovy jsou celoročními obyvateli svých stanovišť a mohou se dožít až 15 nebo 16 let. Užitečný sýček loví malé hlodavce a hraboše, bohužel se u nás vyskytuje čím dál méně. 

8) Sovice sněžní

Jak už napovídá její jméno, sovice sněžní v Česku není doma, přesto k nám často zabloudí. Sovice sněžní je velká bílá sova se zakulacenou hlavou a sotva viditelnými ušními boltci. Tato sova byla poprvé pozorována v severních částech Evropy, kde se také nejčastěji zdržuje. Občas však zabloudí i k nám do Česka, vyskytuje se zde však opravdu vzácně. Pokud jste ji někdy zahlédli, nejspíš vám její nádherný sněhobílý vzhled s černými fleky nedal spát.

9) Puštík bělavý

Puštík bělavý je velká sova s kulatou hlavou bez ušních boltců a poměrně dlouhým ocasem s klínovitým zakončením. Puštíci se živí širokou škálou savců, ptáků, žab a hmyzu, dokáže však ulovit i malého zajíce. Pokud se cítí ohrožená, dokáže zaútočit dokonce i na člověka. Tato šikovná sova si ráda dělá zásoby potravy, které si schovává v hnízdě nebo ve svých skrýších. Jejich zpěv připomíná štěkání.

10) Kalous pustovka

Kalous pustovka je sova, která houká hlavně za letu a často ve velké výšce. Přiblížit se k nim je téměř nemožné. Tyto sovy žijí nejraději v bažinách a močálech a obývají otevřené bezlesé oblasti. Kalous pustovka má specializované potravní návyky a zdržuje se spíše tam, kde najdou dostatek potravy. Spíše opustí oblast, aby našly preferovanou kořist, než aby se živily jinými zvířaty. Jejich hnízda se obvykle nacházejí na suchých místech a v otevřené krajině, kde žijí drobní savci, jako jsou hraboši a lumíci.

Často kladené dotazy

Jaké další sovy se vyskytují v ČR?

V Česku můžete narazit také na výrečka malého nebo sovici krahujovou.

Ve kterou denní dobu jsou sovy nejaktivnější?

Nejlepší denní dobou pro pozorování sov je svítání nebo soumrak, kdy jsou tito ptáci snadněji pozorovatelní a aktivnější. Skvělou dobou může být také měsíční noc, kdy měsíc poskytuje více světla pro efektivnější pozorování.

Jak dlouho se sovy zdržují na jednom místě?

Sovy zůstávají na jednom místě až osm let, pokud se nejedná o vzácný stěhovavý druh, jako je sova pálená nebo sovice sněžní. Většina sov se nestěhuje a rok co rok si udržuje stejné hnízdiště na stejném území se stejným partnerem.

Proč se sovy ozývají v noci?

Sovy se v noci často ozývají kvůli teritoriálním sporům. Sovy jsou sice zdatnými hnízdiči, ale často si nárokují hnízda jiných ptáků. Proto se kvůli tomu v noci tak často ozývají: dělají si nárok na určité hnízdo nebo místo a nechtějí, aby je jiný pták rušil.

Videa

Zdroj

1, 2, 3

4.5/5 - (75 votes)
Obsah článku

Odebírejte články a nic vám neunikne

Dáme vám vědět, jak vyjde další článek. Můžete se kdykoli odhlásit.

Podobné články

Nejnovější články na webu